Защо хората избират кето брашно

Добре известният продукт на цял свят - брашното. 

Брашното е дребнозърнест хранителен продукт, получен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури.

Човек, каквото й да готви почти винаги използва брашно. Било за застройка, печива - сладки и солени, заливки, десерти и много други. Историята му датира от хиляди години и е една от главните съставки за изхранване на населението. 

Но ако току що сте започнали кетогенна диета, този продукт е номер едно в списъка със забранени храни. Колкото и да е вкусно, съставките на обикновеното бяло брашно не са подходящи за кето, поради причината че съдържа глутен и много въглеидрати, които са тежки за храносмилателната система, дори предизвикват възпаление при някой хора. Освен това е силно обработено и лишено от хранителни вещества, което води до възпалителна реация на организма.

Все пак добрата новина е, че не е нужно да се отказваме от любимите си кифлички, при страртиране на кето режима.  Просто трябва да замените обикновеното с кето брашно , то е подходящо за печене и готвене. 

Защо хората всъщност предпочитат кето брашно?

Кето брашното е алтернатива на оризовото и пшеничното брашно. То не съдържа глутен и е с ниско или никакво съдържание на въглехидрати. Състава му е доста по-различен от на стандартните брашна. Предимно се прави от фино смлени семена, ядки и чисти фибри. Има различни видове кето брашна. Сред едни от най-основните са кокосовото, бадемовото и хускът. 

Хората, които искат да живеят по-здравословно или са на кето режим предпочитат кето брашното, защото при спазването на диети, основното правило при повечето е намалянето на въглехидратите и увеличаване на консумацията на полезните мазнини.

Видове кето брашна

Кокосово брашно 

Много любимо на повечето спазващи кето режим. Кокосото брашно е с многобройни полезни свойства. Използва се за много тестени храни. Много бързо абсорбира течността и затова е добре при обработка с него да се използва повече вода. Приготвянето с кокосово кето брашно отнема и малко повече време. Идеално е за направата на кекс, сладкиши, мъфини, блатове за торта, курабийки и др. 

Хуск фибри

Много полезно за диабетици и при различни неразположения на стомаха. Хуск кето брашното също много бързо абсорбира водата, затова е добре тя да бъде в по-голямо количество, когато работим с него. Може да се консумира и чист, разтворен във вода или сок, както и да се добавя в най-различни рецепти. Подходящ за направата на баници, мекици, лазаня, палачинки и др.

Бадемово брашно 

Бадемовото брашно е идеално за различни кето рецепти. Много богато на полезни мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати, а и допълнение към това, с балансирано съдържание на протеини е най-добрата алтернатива. То е доста по-плътно от другите. Има изключително полезни свойства, едно от които е предпазването му от сърдечни заболявания. Много подходящо за хора с диабет. Добре е да се ползва финно смляно, защото е по-лесно за обработване. от кето бадемово брашно може да се приготвят браунита, палачинки, хляб и други вкусни сладкиши. Използва се също така за панировка.

Фъстъчено брашно

То е отличен източник на антиоксиданти, като полифенол, ресвератрол, витамин Е и ко-ензим Q10. Има нисък гликемичен индекс , поддържайки нивото на кръвната захар в норма, което го прави идеалено за диабетици. Също така е добър източник на витамини от групата В, най-вече ницин В6, който допринася за здравето на мозъка и притока на кръвта към него. Идеално е за добавка с други кето брашна.

Брашно от ленено семе

Това брашно е идеален източник на витамин В1, мед, ALA, лигнани и с високо съдържание на фибри. Приготвя се от много фино смлени ленени семена и е идеално за приготвяне на вафли, бискити, кексчета и др сладкиши. Не се използва основно само то, а в комбинация  с други видове кето брашна.

Всички кето брашна, имат изключително полезни свойства помагащи за поддържане на здравето, също така с тях се приготвят и много разнообразни и вкусни храни, затова и повечето хора ги предпочитат.