7 най-често срещани кожни проблеми при децата

Заболявания, алергии и топлина или студ често стоят зад промените в кожата на детето. Появяват се пъпки, обриви и дори треска. За щастие, повечето от тях не са сериозни и лесно се лекуват, особено когато към лечението се добави и подходяща детска козметика.

В статията ще ви запознаем с някои от най-често срещаните кожни проблеми, които се срещат при децата. 

Източник на изображението: elements.envato.com

Микоза

Микозата е може би най-честата гъбична инфекция, която се развива върху горния слой на кожата. Причинява се от гъбички като паразити, които могат да се предадат от заразен човек или животно. Децата често се заразяват при размяна на играчки или кърпи в детската градина.

Инфекцията започва като червено люспесто петно, а след това идва сърбежът и обривът, който е във формата на червен пръстен. Този пръстен се подува и започва да се люпи по краищата си. Лечението е чрез подходяща детска козметика и противогъбични кремове.

Варицела

Варицелата е изключително заразна болест, разпространява се лесно и оставя сърбящ обрив и червени пъпки по цялото тяло. Пъпките преминават през етапи. Първо по кожата се появяват мехури, които след това се пукат и изсъхват. 

Важна е децата да преминат през варицелата, защото в по-късен етап от живота им ще бъде по-опасна. 

Импетиго

Импетиго се причинява от бактерии. По кожата се образуват червени рани или мехури. Те могат да се отворят и течността в тях да изтече, а след това да се образува жълто-кафява коричка. 

Раните могат да се появят по цялото тяло, но най-често това е около устата и носа. Импетигото може да се разпространи чрез близък контакт със заразен или чрез споделяне на неща като кърпи и играчки. Разчесването може да го разпространи в други части на тялото. Заболяването се лекува с антибиотичен мехлем и/или таблетки.

Топлинен обрив

Запушените потни жлези са причинител на топлинния обрив. Той изглежда като малки червени пъпки, които се появяват по врата, главата и раменете на бебето. Предпоставка за обривите е твърде топлото облекло, когато не е нужно. Съветът ни е да обличате детето си на слоеве, за да можете да свалите някой от тях при нужда. 

Дерматит

Кожата на някои деца реагира след ядене или контакт с някои храни, сапуни или растения. Дерматитът обикновено започва в рамките на 48 часа след контакта. По-леките случаи могат да причинят умерено зачервяване или сърбящи малки червени пъпки.

В тежки случаи може също да забележите подуване, зачервяване и по-големи мехури. Атопичният дерматит е най-често срещаният вид. Някои деца го надрастват или просто преминават през него по-леко с възрастта. Следете за засилване на обрива, прекалено суха кожа и силен сърбеж.

Обривът изчезва след седмица или две и може да се лекува с противовъзпалителни кремове. Използва се и детска козметика за дерматит.

Скарлатина

Скарлатината е инфекциозно заболяване, причинено от стрептококови бактерии. 

Симптомите включват:

  • Възпалено гърло;
  • Треска;
  • Главоболие;
  • Коремни болки;
  • Подуване на лимфните жлези.

След втория ден се появява червен обрив с текстурата на шкурка. След 7 до 14 дни обривът изчезва. Скарлатината е силно заразна, така че мийте ръцете си възможно най-често. Посетете лекар, който вероятно ще назначи лечение с антибиотици.

Розеола

Розеолата е безопасно заболяване, което се причинява от вирус. Среща се при деца на възраст между 3 месеца и 3 години, най-често при бебета от 9 месеца до една година. Тя е и една от най-честите причини за треска в тази възрастова група. 

Заболяването започва с настинка, последвана от три дни на много висока температура която може да предизвика гърчове. Розеолата е придружена и от малки, розови, плоски или леко надигнати пъпки. Първо се появява на гърдите и гърба, а след това на ръцете и краката. Вероятността за заразяване след 4-годишна възраст е изключително малка.

Какъвто и обрив да забелжите по кожата на детето си, не се колебайте да посетите лекар. Макар и да не се опасни за живота, тези заболявания могат много да нарушат спокойствието на детето, а освен това да заразят и вас. Ако не се предприеме правилно лечение с лекарства и детска козметика, възможно е развитието на сериозни инфекции.