Кои забележителности около Благоевград задължително да посетите?

Лято, отпуски, почивки… Едни избират морето, други предпочитат планината, а трети искат да има и СПА, и забележителности и да получат от почивката си, колкото се може повече. Ако сте от хората, които обичат удобствата и комфорта на модерния хотел, обичате да се глезите в СПА центъра, да се наслаждавате на слънцето край басейна, то тогава Вашето място е Благоевград и негово бижу – Орбита СПА Хотел. А като бонус ще получите възможността да посетите някои от най-известните забележително на България, които се намират в този район.

България е известна сред туристи от цял свят със своята чудна природа и красиви гледки, култура, кухня и фолклор. Регионът около Благоевград пък изобилства от места, които ще Ви оставят без дъх – защитени местности, екопътеки, езера, манастири са само част от това, което можете да видите. В тази статия ще Ви представим някои от забележителности около благоевград , които задължително трябва да посетите. 

Тъй като Орбита СПА Хотел Благоевград е разположен сред борова гора в ниските склонове на Рила ще започнем обиколката на забележителностите именно от тази чудна планина. На 30 минути от комплекса, на територията на Национален парк „Рила“, се намира резерват „Парангалица“ – един от най-красивите в България.  Славата му се носи още от Османско робство, когато на тази територия ловът бил позволен само след изрично разрешение от султана. Предполага се, че от тази султанска забрана идва и името на резервата – „Парангалица“ е с гръцки произход и в превод означава забранено, защитено, запазено място. 

Кои забележителности около Благоевград задължително да посетите?

Официално е признато, че тук са едни от най-благоприятните условия за развитието на смърч в Европа. В биосферен резерват “Парангалица” се намира и най-високото дърво в България – известният като Парангала 350-годишен смърч с височина 62 м.

Резерватът е дом на над 300 висши растения, 75 от които са включени в Червената книга на България. Животинското разнообразие тук също е голямо. 

Отново в Рила планина се намира и една от емблемите на България – Седемте рилски езера. Това е друга отлична дестинация за еднодневно пътешествие от Благоевград. Седемте рилски езера са с ледников произход и образуват най-дългата, най-живописната и най-посещаваната от туристи езерна група в България. Намират се между 2095 и 2535 метра надморска височина. Седемте езера са разположени стъпаловидно на различна височина и погледнати отгоре наподобяват огромни стъпки, водещи по билото на планината. От горе надолу езерата носят имената Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното. Името на всяко от Седемте рилски езера отразява някоя негова особеност.

За много от хората, които идват тук, езерата са свещени. Казват, че ги зареждат с енергия, единствена по рода си, изчезват и болежките им. За някои може да изглежда странно, но всяка година на 19 август на платото край езерото Бъбрека се събират последователи на Петър Дънов от цял свят. Хиляди последователи на Бялото братство ознаменуват именно тук началото на Божествената Слънчева нова година.

Оставаме в Рила, която освен природни забележителности, в прегръдката си вече векове наред крие едно свещено място – Рилския манастир, чиято слава се носи по целия свят. Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници на България, символ на страната ни, част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен, че е най-големият манастир на Балканите, той е уникален със своята архитектура и величественост. Ограден е от 24-метрови каменни стени, които му придават вид на крепост. Вътре обаче Ви очакват арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. 

Манастирът е създаден през 30-те години на Х век на мястото на стара постница в Рила. През времето на своето съществуване многократно е бил преустройван, разрушаван, опожаряван и отново възстановяван. Рилската света обител е придобила сегашния си облик към средата на XIX век. Тя е най-голямата и най-почитаната българска обител. На около 4-5 км от манастира пък се намира пещерата, в която е живял Св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира и гробът му.

На юг от Благоевград можете да посетите още няколко забележителни места, които ще направят деня Ви незабравим. За малко повече от час с кола ще стигнете до местността Рупите, където пророчицата баба Ванга прекарва голяма част от живота си, а днес там по нейна повеля е изграден храм с прекрасен парк. Наблизо се намира и най-малкият град в България – Мелник, известен със своята архитектура и винарски изби. В непосредствена близост е и Роженският манастир, който е най-големият в тази част на България. 

Това е само малка част от забележителностите около Благоевград, които задължително трябва да посетите. Този край на България е истинска съкровищница, която видите ли веднъж, ще искате да се връщате отново и отново тук.