Какво включва проследяването на бременността?

Източник на изображението: Pexels

Въпросът за проследяването на бременността вълнува всяка бъдеща майка. За осигуряването на една безпроблемна бременност и раждането на здраво бебе проследяването на бременността трябва да се извърши по прецизен начин, който е подбран според индивидуалното състояние на бременната и от квалифициран специалист по гинекология. 

Има няколко неща, които специалистите препоръчват да се направят за успешно проследяване на бременност. Желателно е за бременната да се насочи към утвърдено медицинско заведение с опитни специалисти акушер-гинеколози и  клинична лаборатория разполагаща със съвременно ултразвуково оборудване.

Какво включва проследяването на бременността?

Източник на изображението: Pexels

Самото проследяване на бременност и вида на изследванията, които то трябва да включва,  се определя в зависимост от няколко фактора общото здравословно състояние на пациентката, нейната възраст, както и начина, по който се развива нейната бременност.

Нека да разгледаме накратко какво представлява проследяването на бременност и какво препоръчват специалистите: 

Какво трябва да знаем за проследяването на бременност?

 Основната цел на проследяването на бременността е да се получи ясна представа за това какво е състоянието на майката и бебето.

Целият период на проследяване трае 40 гестационни седмици и се състои от медицински изследвания и прегледи, които са назначени от лекуващия акушер-гинеколог. Началото на проследяването започва от началната дата на последния редовен цикъл.

Специалистите съветват задачата по проследяването на бременността да се подели между лекуващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина. По преценка на специалист на бременната могат да се предпишат и допълнителни консултации с лекари, специализирани в други медицински области. Също така проследяващия акушер-гинеколог може да предпише и имунохематологично изследване за откриване кръвната група и резус фактора на бременната.

 За всяка пациентка прегледите са строго индивидуални и протичат по различна схема определена от лекуващия гинеколог. Има обаче  няколко етапа,  които са еднакви за  всяка нормално протичаща бременност. Ето кои са те: 

Какво включва проследяването на бременността?

Източник на изображението: Pexels

 Установяване на бременността

Най-лесният начин за откриване на бременност е чрез тест за бременност. Той се прави в домашни условия  14 дни след предполагаемата дата на зачеване. При получаване на положителен резултат, за да се потвърди неговата сигурност, теста може да се направи отново след 48 часа. 

В този момент бременната трябва да информира избран акушер-гинеколог, като се препоръчва да стартира прием на фолиева киселина в доза от 400 микрограма на ден.

Първоначален преглед при лекуващия акушер-гинеколог

През периода на 5-та или 6-та гестационна седмица пациентката следва да премине преглед при акушер-гинеколог, който със сигурност да потвърди клинична бременност.  Този преглед е препоръчително да стане поне седмица след забавянето на менструалния цикъл.  

 Прегледът включва ултразвук, при който може да се види плодния сак, но без ембриона. Но ако ултразвукът се извърши в твърде ранен етап от бременността, то може и не се открие наличие на бременност. Тогава на пациентката се предписва кръвен тест за установяване на бременност.

Какво включва проследяването на бременността?

Източник на изображението: Pexels

Контролен преглед при акушер-гинеколог

Всеки следващ контролен преглед след първоначалния включва ултразвук, измерване на артериално налягане, коремна обиколка, телесно тегло, използване на фетална биометрия за засичане на развитието на плода.Той се провежда веднъж месечно до 22-та или 26-тата гестационна седмица, при условие, че бременността има нормално развитие. 

При консултацията си с лекуващия акушер-гинеколог бременната трябва да получи препоръки за ежедневието си по време на бременността. 

Ако се открие, че бременната страда от дадени заболявания, то специалистът трябва да я насочи към консултации със съответните лекари в други области.

Какво включва проследяването на бременността?

Източник на изображението: Pexels

Втори преглед  при лекуващия акушер-гинеколог

Вторият преглед при проследяващия акушер-гинеколог обикновено се препоръчва да бъде две седмици след първия преглед. Този преглед също включва ултразвук , който се извършва трансвагинално, измерване на артериално налягане, тегло, ръст,  както и се снема анамнеза за предишни и настоящи заболявания. На базата на това се изчислява срока на бременността и термина на раждане в зависимост от последния менструален цикъл. 

След този преглед при всеки следващ на бременната се извършват лабораторни изследвания за пълна кръвна картина, както и изследвания на урина и СУЕ изследвания (за определяне на скоростта на утаяване на еритроцитите).

Следващите прегледи, през които преминава една бременна при проследяващия си акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, следва да са между 11-тата и 13-тата г.с.(гестационна седмица), 16-тата и 20-тата г.с., 22-рата и 26-тата г.с., след 28-тата и между 30-тата и 36-тата  г.с.