Защо трябва да сменим зимните си гуми с летни?

Пролетта наближава и както вадим от гардероба си по-леките дрехи, е време да заменим зимните гуми на автомобила си с летни. Те се различават по вид и материали и притежават различни характеристики.

Летните гуми обещават по-голяма безопасност по време на път, по-добро поведение на пътя и по-нисък разход на гориво, като това са само някои от предимствата на летните гуми. В България те се сменят от началото на април месец и се използват до началото на ноември. 

В зависимост от района, в който живеете и колко шофирате, можете да подберете летните си гуми по техните качества. Те се адаптират към различните метеорологични условия през този период от годината, затова е добре да познавате отличителните им характеристики.  

Източник на изображението: pexels.com

Основни характеристики на летните гуми

Противно на това, което може да се предположи на пръв поглед, лятната гума не е предназначена единствено за този сезон от годината. Нейната конструкция гарантира високо ниво на представяне от 7 ºC. Протекторът и каучукът на летните гуми гарантират оптимално сцепление дори и на сухи и мокри пътища.

Едно от качествата, които притежават летните гуми е по-ниската еластичност спрямо зимните. В състава си имат смес, включваща естествен каучук в по-малки пропорции и това е една от причините да са по-евтини. 

Това означава, че ако температурите паднат, което не се случва през топлите месеци, те бързо се втвърдяват и губят оптималните си характеристики за безопасно движение. Когато температурата навън падне под 7ºC, втвърдяващата се способност влияе на спирачната ефективност и сцеплението върху мокри повърхности чувствително намалява.

Евакуацията на водата от летните гуми е много по-добра от тази на зимните гуми, поради което те могат да се справят по-безопасно със ситуации на аквапланинг. Съпротивлението при движение също е по-ниско при летните гуми, което пряко влияе на разхода на гориво и нивото на шум. 

ВАЖНО: Изчислено е, че при скорост от 50 км/ч на заснежен път, спирачният път с летни гуми е с 30 м по-дълъг от този на автомобил, оборудван със зимни гуми.

Източник на изображението: pexels.com

Струва ли си да се поставят летни гуми?

Добре е да имате два комплекта гуми - зими и летни. Това, което е от решаващо значение изразената разлика между сезоните. Вземете под внимание, че описаните предимства на летните гуми важат, докато метеорологичните условия са типични за сезона. На същия принцип са и зимните гуми, качествата им се изразяват при по-ниски температури. 

Ако пътувате редовно, за най-голяма безопасност е добре да използвате подходящите за сезона гуми. Например, гуми Michelin предлагат летни, зимни и дори всесезонни гуми. С някои от моделите марката има спечелени награди за дългия си пробег и ниската консумация на гориво по време на път. 

Не е препоръчително да шофирате със зимни гуми през лятото. Каучукът омеква, щом температурата се повиши над 7ºC, така че времето за спиране и разходът на гориво се повишават.

Добър избор ли са всесезонните гуми?

Всесезонните гуми са хибрид от технологията на зимните гуми с тази на летните. Те могат да се използват при температури между -10ºC и 30ºC. Въпреки че са по-малко ефективни от зимните гуми при сняг, предлагат по-голяма безопасност и сцепление от летните гуми при същите условия. От друга страна, спирачният път на всесезонните гуми е по-малък от този на летните гуми, когато температурата достигне 7ºC.

Заключение

Гумите са връзката между водача и пътя, затова изборът трябва да е внимателно обмислен. Съобразявайте гумите си със сезона и пътищата, по които се движите. Качеството и надеждността на гумите оказват пряко влияние върху безопасността на движението. От тях зависи управлението на автомобила, способността му да се представянето му на пътя, както и спирачният път. 

Ето защо към избора на гуми трябва да се подхожда отговорно. Спазвайте препоръките на професионалистите, за да избегнете неприятни последици.