Защо инвестицията в проточни бойлери си струва?

Постоянният достъп до топла вода у дома, а и в обществени сгради от всякакъв тип, е сред най-големите постижения на човечеството. В наши дни трудно бихме могли да си представим ежедневието без достъп до топла вода.

За всяко домакинство е от първостепенна важност да има топла вода при максимално оптимален ресурсен разход. Именно в търсене на най-доброто в това отношение идват съвременните решения за проточни бойлери

Разнообразието от водонагревателни и водосъдържателни уреди днес е голямо. Електроуредите в категорията се предлагат в различни размери, характеристики, модели и марки. 

Тук обаче ще се фокусираме върху проточните бойлери, разглеждайки техните конкуренти предимства, изхождайки от отговора на въпроса защо инвестицията в проточни бойлери определено си струва.

Проточни бойлери - принцип на работа и приложение

Този тип водонагревателни уреди обикновено нямат водосъдържател. Водата идва директно от ВиК мрежата и се затопля мигновено, преминавайки през водонагревателя на бойлера. 

Отличават се с малките си размери, достъпна цена, пестенето си на енергия и т.н. Монтират се лесно и не изискват кой знае какви средства и усилия за поддръжката си. Повече за техните предимства говорим в следващите редове. 

Преди това обаче е важно да отбележим, че проточните бойлери намират все по-широко приложение у нас, както в жилища, така и в редица обществени пространства. Характерно за тях е, че осигуряват достъп до топла вода на момента там, където се използват. Инсталират се в бани, кухни, тоалетни, болници, хотели и на много други места. 

Достъпно решение за топла вода навсякъде и по всяко време

Удобството на проточните бойлери в редица отношения ги превръща в уреди, които практически нямат аналог. Поради редицата си качества - първото, от които значително по-ниската им цена, в сравнение с другите видове бойлери.

В много от случаите цената е определящ фактор за това дали да купим, или не даден продукт, който в същото време ни е наистина необходим. Днес няма жилище, което да не се нуждае от топла вода. 

Ако трябва да посочим уред, който е едновременно достъпен и ефективен, не бихме се поколебали да насочим вниманието ви именно км проточните бойлери. 

Монтаж, който невинаги изисква намеса от специалист 

Трудно бихме могли да монтираме и инсталираме сами водосъдържателен уред като стандартния вертикален и/или хоризонтален бойлер например. Освен ако не разполагаме с познания, за да го направим правилно, с оглед на това същият да е безопасен за употреба. 

Не така стоят нещата с проточните бойлери обаче. В повечето случаи този вид водонагреватели се монтират лесно, тъй като се прикачват директно към източник на ВиК мрежата. Захранват се с електричество, но връзката му обикновено се осъществява чрез включването на щепсела на бойлера в контакта. След това уредът е готов за употреба.

Компактните им размери ги правят идеални за инсталиране навсякъде 

Друго съществено преимущество на проточните бойлери спрямо класическите модели водосъдържателни уреди са малките им размери. Това ги прави идеални за поставяне в малки бани, под плотове на кухни, до мивки и други.

Отлично решение за достъп до топла вода са и за ваканционни къщи и/или помещения, в които нуждата от топла вода е спорадична. Това, че уреди от този тип се използват ежедневно и от множество домакинства, пък е показател за практичността им, независимо къде са инсталирани. 

Постоянен достъп до топла вода без излишна топлозагуба 

При стандартните бойлери, които са оборудвани с водосъдържатели, има известен разход на ресурс, докато студената вода се изтече по тръбите, за да потече топлата. При проточните водонагреватели този момент на топлозагуба се елиминира, защото вода се загрява до желаната температура на момента. 

И все пак проточните бойлери са ефективни дотолкова, че да се използват за ежедневни домакински нужди, но не и за къпане (освен ако не инвестирате в по-голям и мощен уред). По-малките проточни бойлери няма да удовлетворят нуждите ви, когато става въпрос за точно тази дейност. 

По-висока ли е консумацията на електроенергия от проточните бойлери? 

Въпросът за това колко харчи един проточен бойлер винаги излиза на дневен ред, когато на същия стои покупката му. По този повод на финала е важно да уточним и някои ключови моменти около разхода му на електричество при употреба. 

За да осигурят нужното ви количество топла вода, проточните бойлери имат вграден електрически нагревател. Веднага след пускането на водата той се включва и започва да изразходва енергия, тъй като докато тя тече, той има функцията да я затопля. 

В този ред на мисли, много важно е електрическата инсталация на жилището ви да е изправна, за да сте сигурни, че може да се справи със захранването на водонагревателя.

На теория и на практика уредът консумира енергия само докато загрява водата, т.е. когато го използвате. Съвременните модели идват с редица подобрения и екстри, каквито са и електронните регулатори. Те служат, за да регулират количеството използвана мощност за загряване. 

Различни проучвания сочат, че проточните бойлери са с до 30% по-икономично ефективни отколкото тези, които разполагат с водосъдържател (резервоар), в който водата се подгрява предварително.

Източник на изобрашение: termos.bg