Защо да рисувате върху ленени платна за рисуване?

Добре изработеното памучно платно е много популярно и вероятно поне наполовина по-евтино от лененото платно за рисуване. Въпреки това обаче професионалните художници предпочитат да рисуват своите картини на ленени платна за рисуване, като тези които ще откриете в MaestroPan. Ленът дава високо качество и предлага на професионалния художник много повече контрол върху елегантността и дълготрайността на повърхността за рисуване, отколкото памукът.

Какво получава художникът, предпочел ленено платно за рисуване?

Ленът е изключително здрав, лек и плосък материал в сравнение с памука. Лекото платно от своя страна е по-гъвкаво и наподобява муселин. Светлият лен, от който се изработват платна за рисуване, е плосък, лесно приема лепилото и гесото и представлява идеално гладка и здрава повърхност.

По отношение на дълготрайността, ленът е безкомпромисен, докато памукът пожълтява отзад и може да абсорбира влагата и постепенно да се влоши през десетилетията. Ленът предлага много по-голямо разнообразие от тъкани спрямо памука. Най-кратко казано, ленът има ясно изразена индивидуалност в сравнение с памука, който е силно стандартизиран търговски продукт.

Много професионални художници, майстори в своето изкуство, използват само най-добрите платна за рисуване. Те е необходимо да са подходящо оразмерени и грундирани, върху подрамки за разтягане и обикновено са точно платна от лен.

Ленът се държи много по-различно от останалите платна за рисуване, защото е грундиран с лепило или гесо. Ако нямате много опит, съвет от нас е да експериментирате с малко парче, вместо с голямо. Ленът изсъхва след грундиране, така че може да окаже много по-голямо напрежение върху подрамките, отколкото памука или другите материали. Вероятно е най-добре да започнете с предварително грундиран.

Стабилен, издръжлив, здрав и еластичен

Ленът, макар и по-скъп от памука, е традиционният избор за платна за рисуване на професионалните художници. Той е най-издръжливата материя и поради своята здравина е идеален за големи картини. Нишките в основата са еднакви по тегло, така че са по-малко податливи на разширяване или свиване, причинено от влага. Ленът е много податлив на приложения за оразмеряване и грундиране и запазва естествените си масла, които запазват от своят страна гъвкавостта на влакното. Така предпазват платното от чупливост на по-късен етап. Той има и по-„естествено“ тъкано покритие от памука и се предлага в различни текстури, тежести и с различна гладкост. Поради своята здравина, ленът издържа на тежка ръка при рисуване и не се отпуска толкова лесно, колкото памучното платно.

платно за рисуване абстрактно

Няма как да споменем и че професионалните художници, търсейки платна за рисуване, обикновено акцентират на дълготрайността им. Ленът е с доказана естествена здравина, което го прави най-дълго оцеляващия се материал, подходящ за рисуване. Платното запазва естествените си масла и високото качество на произведението ви.

Малко известен факт е, че ленено платно има множество други предимства извън света на изкуството. Например, то има съвсем слабо екологично въздействие и при производството му не замърсява природата.

Кои са причините повечето художници да се спират на ленено платно за рисуване?

Ленът, макар и по-скъп материал, традиционно е предпочитаната тъкан от художника. Има четири причини за това.

  • Първо, ленът е най-издръжливият от всички платна за рисуване.
  • Второ, ленът запазва естествените си масла, дори и когато са минали години. По този начин произведението изглежда като ново, макар и да не е.
  • Трето, ленът е много податлив на оразмеряващи и грундиращи филми.
  • Четвърто, ленът се характеризира с подчертано тъкане на нишките. По-малко равномерно и механично е спрямо тъканта на памука, но е и по-интересно за рисуване. Предлага се в разнообразие от текстури и запазва отличителността на тъканта си дори през слоеве боя.

Интересно е обаче, че ленът всъщност изисква повече усилия да бъде превърнат в подходящо платно за рисуване. Суровият лен е деликатна материя, която не се обработва никак бързо. Опъването на платното също не е подходящо за хора, които преди това не са опъвали платна за рисуване.