За какво служат тампоните за двигател и кога трябва да се сменят?

Когато говорим за авточасти, винаги се сещаме за най-добре познатите ни от тях - съединител, двигател или трансмисия. В автомобила ни обаче има такива, които не са толкова известни, но са ключови за неговата гладка работа. 

Такъв тип части са тампоните за двигател. Затова в статията ще разгледаме по-подробно каква е тяхната основна функция, кога е време да ги смените и как се повреждат. Така ще бъдете подготвени за всякакви изненади.

За какво служат тампоните за двигател и кога трябва да се сменят?

Източник на изображението: elements.envato.com

Каква е основната функция на тампоните на двигателя?

Ролята на тампоните е да намаляват вибрациите, които се предизвикват от мотора, като ги абсорбират. Ако тях ги няма, тези вибрации ще достигнат до цялата кола, намалявайки комфорта на пътниците и износвайки други важни компоненти. 

Освен това тампоните поддържат стабилно двигателя на едно място по време на движение и при катастрофа поемат част от удара. Това спомага за предпазването на двигателя от повреди. 

Кои са елементите на тампона?

Тампонът е съставен от различни елементи, като всеки от тях има своя функция, подпомагаща работата на този компонент. 

Нека ви запознаем с тях:

  • Основа от метал, която дава стабилност и здравина на мотора.
  • Среда, съставена от гума или пластмаса, чиято роля е да абсорбира вибрациите, за да не се прехвърлят към превозното средство.
  • Вътрешен метален кожух, служещ за допълнително заздравяване на тампона. Той предпазва и гумата от захабяване. 

Ако тампоните на двигателя са редовно поддържани, това осигурява добрата производителност и ефективност на автомобила и удължават неговия живот. 

Признаци на износени тампони

Когато дойде време за подмяна на тампоните, добре е всичките да се сменят едновременно, за да се постигне оптимална ефективност. 

Ето и кои са признаците, които да ви подскажат, че трябва да ги смените:

  • Докато работи двигателят, се чуват странни звуци;
  • Вибрациите по време на шофиране са силни и неприятни за пътниците;
  • Смяната на предавките е по-трудна от обикновено и др.

Съветваме ви да не шофирате с износени тампони, защото дискомфортът по време на път е най-дребният проблем на фона на по-сериозните последствия. Обърнете се към опитен механик, който да ги подмени и винаги се доверявайте на доказали се магазини за авточасти, от които да закупите тампоните. 

Причини за повреда у тампоните 

Причините, поради които тампоните за двигател могат да се износят не са малко. Ние ще изброим най-често срещаните от тях. 

Неправилен монтаж 

Макар и сами да можете да смените тези компоненти, препоръчваме ви да закарате колата си на сервиз веднага щом забележите признаци на проблем. Неправилният монтаж може пряко да повлияе на износването им, затова е важно да бъдат поставени правилно.

Остарели тампони 

Една от най-честите причини за повреда на тампоните е тяхната възраст. Те обикновено са изработени от материали, които са склонни да се износват с времето и губят своята еластичност. Това от своя страна намалява производителността на двигателя. 

Остаряването на тампоните причинява пукнатини, които могат да доведат до течове. Обърнете внимание дали са вибрациите са повече от обикновено при шофиране и дали чувате странен шум от двигателя.

Начин на шофиране

Прекаленото повишаване на оборотите при смяна на предавките може да причини сериозни щети на тампоните. Затова е важно да имате правилни техники на шофиране, за да удължите живота не само на тампоните, но и на двигателя и останалите компоненти.

Злополука

Ако сте участвали в ПТП, винаги проверявайте за вътрешни повреди, като такива на тампоните. Също така е важно да сте запознати с историята на автомобил, който закупувате втора ръка.

Най-правилно е след покупката му да смените тампоните преди да тръгнете на път. Това ще подсигури вашата безопасност и тази на останалите пътници. 

Изтичане на течност върху тампоните

Изтичането на течност върху тези елементи може да омекоти материала, от който са изработени, и това да ги повреди. Затова, когато забележите необичаен теч, обърнете се към доверен сервиз, който да се погрижи за този проблем.