Видове кето брашна и как да ги използваме

Ако сте на кетогенен режим, най-вероятно най-голямото предизвикателство за вас е как да устоите на всички сладки и солени изделия. Много е важно да знаем как и какви храни да подбираме в дневното ни меню за да може да поддържаме режима в изправност.

Какво представлява кето режима?

Кетогенна и кето диетата представлява режим на хранне с много ниско или никакво съдържание на въглехидрати, но пък високо на естествени мазнини. Тя има много доказани ползи за загуба на тегло и поддържане на общото здраве и продуктивност, подобряване състоянието на някой болести, като диабет тип II.

Кетогенната диета обикновено ограничава въглехидратите до 20-50 грама на ден и въпреки, че изглежда трудно, съвсем не е така. Има доста позволени храни , които са достатъчно питателни. Въоръжени с търпение и ентусиазъм лесно ще се постигнат и желаните резултати.

Всички знаем, че основната съставка която се съдържа в сладкишите и хляба е универсалното пшенично брашно, което е пълно с въглехидрати превръщащи се в глюкоза в организма ни. За жалост те са враг номер едно за кетогенния режим.

Вече не е нужно човек да се лишава от любимите си изкушения. Има здравословна алтернатива за направата на любимия ви десерт или закуска. Тайната е в замяната на класическото брашно с кето брашно. Ако се интересуваш виж повече за него.

Видове кето брашна и как да ги използваме

Видове кето брашна

Бадемово брашно 

То е най-честия заместител на класическото брашно. Бадемовото брашно е безглутеново и е с много ниско въглехидратно съдържание. приготвя се от бланширани, обелени и след това смлени бадеми. Придава на печивата лек и ненатрапчив сладникав привкус. има влажна структура, което го прави изключително подходящо за бисквити, сладкиши, хляб, кори за баница и други.

Кокосово брашно

То е леко и финно с едва улавящ се аромат на кокос и нисък гликемичен индекс. То се приготвя от фино смляно и изсушено кокосово месо. Богато фибри, протеини и мазнини и е много засищащо. Подходящо за направата както на сладки така и на солени печива. 

Брашно от ленено семе

Много хранително и източник на фибри, витамин B1, мед, ALA и лигнани. То се приготвя от много фино смлени ленени семена. Подходящо за направата на бисквити, вафли, кексчета и други сладки и сладкиши. То не се използва като основа, обикновено се комбинира с други кето брашна. Брашното от ленено семе, често се използва като заместител на яйцата във веганските рецепти.

Брашно от хуск фибри

Много полезно за диабетици и при различни неразположения на стомаха. Хуск брашното също много бързо абсорбира водата, затова е добре тя да бъде в по-голямо количество, когато работим с него. Това е единствената съставка, която прави нисковъглехидратния хляб неразличим от обикновени пшеничен хляб. Може да се консумира и чист, разтворен във вода или сок, както и да се добавя в най-различни рецепти. Подходящ за направата на баници, мекици, лазаня, палачинки и други. 

Фъстъчено брашно

То е отличен източник на антиоксиданти, като полифенол, ресвератрол, витамин Е и ко-ензим Q10. Има нисък гликемичен индекс , поддържайки нивото на кръвната захар в норма, което го прави идеалено за диабетици. Също така е добър източник на витамини от групата В, най-вече ницин В6, който допринася за здравето на мозъка и притока на кръвта към него. Идеално е за добавка с други кето брашна. 

Тъй като хляба е основана храна на човека, кето брашното е идеалната алтернатива на универсалното при кетогенен режим на хранене. Той е основен елемент при кето храненето и е добре да се придържаме стриктно. 

Кето брашното е подходящо не само при спазването на режим. То може да стане част от нашия здравословен начин на живот. Всички кето брашна имат безброй полезни свойства, които спомагат за вашето здравословно състояние. Могат да се приготвят  изключително много разнообразни храни, които да са не само вкусни, а и полезни.