Тихо и ефективно отопление

Завишените разходи за енергия постоянно поставят нови предизвикателства пред различните концепции за отопление. Производителите ни предлагат енергоспестяващи решения, които осигуряват комфортен начин на отопление.

Сред различните способи за отопление все повече се налага лъчистият. Лъчисто, наречено още инфрачервено отопление, осигуряват лъчистите конвектори. В сравнение с традиционните системи за отопление, съвременните лъчисти конвектори гарантират 15-40% спестени разходи.

На какво се дължи ефективността на лъчистото отопление?

Чувайки думата радиация, често я свързваме с нещо опасно. Всъщност обаче радиацията е процес, при който се излъчва енергия. Инфрачервената енергия е вид електромагнитно излъчване, намиращо се зад червената ивица на електромагнитния спектър.

Лъчистото отопление е естествено затопляне и лъчистите конвектори работят на принципа на слънчевата светлина. Това отопление е напълно безопасно, защото използва инфрачервения спектър.

За разлика от познатото отопление на електричество, в основата на лъчистото отопление стои не нагряване на въздуха в помещението, а на обекти и повърхности.

Като грее директно срещу хората, то не изразходва енергия да затопля заобикалящия ги въздух. Докато при стандартната отоплителна система затопленият въздух се вдига  нагоре, а студеният слиза към пода, при лъчистото отопление затоплянето на ниво под е с предимство.

Ефективността на лъчистото отопление се дължи точно на това – нагряват се онези повърхности, които контактуват пряко с лъчите на панела, в това число и телата ни на 5 мм дълбочина. По повърхностите на помещението се натрупва топлинна маса и те по-дълго запазват температурния комфорт, подобно на печка с твърдо гориво.

Какви предимства предлагат лъчистите конвектори?

Като иновативно решение за отопление лъчистите конвектори се използват предимно  поради топлинния ефект на инфрачервените лъчи, който е силно изразен. В зависимост от температурата на повърхността на излъчващия обект на уреда и оттам на дължината на вълната, има дълговълнови и късовълнови лъчисти конвектори, а спрямо енергийния източник – електрически и газови.

За битово отопление се използват основно дълговълновите електрически конвектори и се предпочита таванното лъчисто отопление.

Сред основните предимства на лъчистите конвектори, спрямо другите системи за отопление като радиатори, климатици и обикновени конвектори, са:

 • Осигуряват директно отопление;
 • Консумират по-малко енергия;
 • Имат голяма енергоефективност, като преобразуват до 98% от електрическата енергия в инфрачервено излъчване;
 • Намаляват риска от образуване на конденз и мухъл;
 • С тях могат да бъдат отоплявани големи помещения;
 • Започват бързо нагряване още при включване;
 • Не отделят вредни вещества и не замърсяват;
 • Работят съвсем безшумно;
 • Лесно се инсталират (с изключение на подовото отопление) и поддържат;
 • Предлагат възможност за локално отопление;
 • Не заемат полезна площ - например моделът за таванен монтаж;
 • Не създават въздушно движение;
 • Минимизират прегряването на въздуха;
 • Могат да се експлоатират дълго поради здравия дизайн и наличието само на нагревателен елемент, рефлектор (не при всички) и регулатор на мощността;
 • Предлагат  широки опции за инсталиране под ъгъл към потребителя за действие от пода, на стената или на тавана.

Инфрачервените лъчи се усещат от човек в диапазона от 5,6-100 микрона и затова лъчистите конвектори могат да имат нагреватели с различни ефекти – от 2 до 12 м. В зависимост от това, могат да се използват в къщи и апартаменти, но и за отопление на големи производствени помещения.

Кое е най-важното при избора на лъчист конвектор?

Въпреки че за лъчистия конвектор се изисква по-сериозна първоначална инвестиция, той ще ви гарантира съответно по-голям комфорт и значителна икономия на електроенергия за в бъдеще.

Най-важното, което трябва да имате предвид, когато купувате лъчист конвектор, е да заложите на подходящи характеристики:

Мощност

Както при избор на уреди с друг принцип на действие, така и при уред с лъчисто отопление, трябва да се спрете на правилната мощност. За целта трябва да изчислите кубатурата на помещението. Първо умножете дължината по широчината и ще получите площта в м². След това умножете и по височината и ще получите стойност в м³. Като знаете, че за 1м³ се изисква използването на 45W мощност, ще пресметнете лесно и колко вата (W) мощност трябва да има вашият конвектор.

Например за помещение до 10м² и височина 2,80 м конвекторът трябва да бъде с мощност 1000W. В характеристиките на всеки един модел лъчист конвектор е посочена мощността, както и отопляемата площ.

Полезни функции

За по-голямо удобство изберете конвектор с повече полезни функции, което няма да е трудно при новите модели. Такива са например:

 • функция „Отворен прозорец”; 
 • дигитално управление;
 • сензор за присъствие/отсъствие; 
 • възможност за Wi-Fi управление;
 • влагозащита и защита от прегряване и др.

Ако желаете конвектор за монтаж в баня, търсете вариант с по-голяма влагоустойчивост.

Друго, което носи практична полза, е възможността да избирате модел за монтаж на различни места, както и хоризонтална или вертикална версия.

Лъчистият конвектор е лесен за монтаж, но винаги можете да потърсите услугите на специалист.

Елегантният дизайн на новото поколение лъчисти конвектори и тяхната тиха и ефективна работа са чудесно решение за вашия комфорт през студените дни.