Съвети при избора на гръб за кухня

Обикновено, когато избираме нова кухня обмисляме внимателно нейния дизайн, разположението и броя на шкафовете, цвета и още куп други детайли, но забравяме за гърба. А той е много важен, тъй като не само покрива пространството между долните и горните шкафове, но е и първото нещо, което прави впечатление на всеки, който влезе в кухнята.

Ако ви предстои да монтирате нова кухня, ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се спрете на перфектния гръб за кухня.

Изберете подходящия материал

Сигурни сме, че първата ви мисъл е да използвате за гръб същия материал, от който са изработени плотовете и кухнята. Това наистина е изборът, който правят повечето хора, тъй като няма как да сгрешат при избора на цвят и качество на изработката. Но истината е, че еднаквия с шкафовете гръб не придава индивидуалност и дори мъничко обезличава кухнята. 

Затова ви предлагаме да помислите дали да не се спрете на други материали и дизайн на гърба на кухнята като:

  • Плочки

Плочките никога не излизат от мода, а и в момента са много популярни. Можете да ги откриете в широка гама от размери, форми и дизайн. Предимството им е, че се почистват лесно, дълготрайни са и докато имате кухнята няма да променят цветовете си. А и придават стил и индивидуалност на помещението. 

Ако решите да заложите на този вид гърбове, съветваме ви да разгледате плочките за гръб на кухня от фаянс, керамика и стъкло.  Що се отнася до модела, в момента много популярни за гърбове са плочките тип “метро” и “пчелна пита”.

  • Естествен камък

Гърбовете от естествен камък са изключително стилни, дълготрайни и придават индивидуалност. Единственият им минус е, че за разлика от плочките за гръб на кухня изискват доста голяма поддръжка. Ако се спрете на гръб от камък се налага периодично да го обработвате със специални продукти, за да възвърнете първоначалния му вид и блясък. 

  • Метал

Ако кухнята ви е решена в индустриален стил, металните гърбове са много сполучлив избор. В търговската мрежа се предлага богата гама от гърбове за кухня от стомана, мед, алуминий и други. Металните гърбове стоят страхотно и придават на кухнята изключително стилен и елегантен вид. А и се почистват лесно - нещо, което не е за пренебрегване.

  • Фолио

През последните години гърбовете от цветно фолио станаха много популярни. Те стоят изключително ефектно, предлагат се с различни тематики и се поставят също много лесно. Минусът им е, че не са толкова трайни, колкото металът, камъкът и плочките за гръб на кухня.

  • Цветен принт

Цветните принтове са изключително модерни и внасят много стил и настроение в кухнята. В търговската мрежа можете да откриете както отпечатани върху PVC принтове, така и да си изберете принт, който да ви бъде отпечатан. 

Съвети при избора на гръб за кухня

Съобразете се със стила на кухнята

Едва ли е нужно да казваме, че гърбовете,  на които ще се спрете трябва да се съчетават със стила, в който сте решили кухнята. Например, ако сте спрели на  рустикална кухня, най-добре ще се впишат белите плочки за гръб на кухня тип “метро”. Ако кухнята ви е в индустриален стил, тогава за нея най-подходящи за гърбовете от неръждаема стомана или мед. Ако си падате по винтидж стил, тогава можете да помислите или за керамични цветни плочки, или за стъклени. Принтовете и фолиото са подходящи гърбове за кухни в модерен стил.

Ако пък обичате класическия стил и търсите начин да придадете повече класа и индивидуалност на кухнята, най-добрият избор са гърбовете от естествен камък.

Обърнете внимание на поддръжката

Не забравяйте, че гърбът се поставя между горния и долния ред на шкафовете, а това на практика означава, че докато приготвяте храната ще се цапа доста. Затова е добре да се спрете на гръб, който не само се почиства лесно, но е устойчив на влага и почистващи препарати.