Съвети как да изберем точния велосипед за своя малчуган

Източник на изображение:Pixabay

Велосипедът е един от най-добрите подаръци за едно дете. Освен че носи много радостни мигове, повлиява и на оптималното развитие на детето, тъй като допринася за развитието на двигателната система на детето, координацията и умението за ориентация. 

Освен това велосипедите помагат на децата да прекарват повече време сред природата и да се социализират. Какво повече можем да искаме от един подарък за дете?

Изборът на детски велосипед не е винаги лесна задача, имайки предвид, че на пазара разнообразието от 

детски колела е по-голямо от всякога. Няма проблем, ние сме насреща. Представяме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете подходящ велосипед за своя малчуган.

Съвети как да изберем точния велосипед за своя малчуган

Източник на изображение:Pixabay

Кои неща да вземем под внимание при избор на детски велосипед?

Размери на колелото

Знаем, че децата растат бързо. Грешка е да се закупува велосипед с по-големи размери с очакването, че детето ще го израсте. Карането на велосипед с неподходящи размери не е никак препоръчително за децата, тъй като това е предпоставка за неправилна стойка при каране, което най-често може да доведе до болки в ставите, а в краен случай и до определени физиологични изкривявания. 

В зависимост от размерите производителите делят велосипедите на няколко вида. Разликата в размерите при детските велосипеди е основно в цоловете на гумите.

Теглото и размера на велосипеда трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето, за да предоставят максимално удобство и комфорт при каране.

За деца на възраст между 2-3 години с височина между 80 и 100см. препоръчителният размер на гумите в цолове е 12. За деца на възраст на на 3-4-годишна възраст с ръст 95-110 см. препоръчителните гуми са 14 цола. 

За деца на възраст между 4 и 5 години и височина 110 или 120 см. се препоръчват гуми 16 цола, за възрастовия диапазон между  5 и 6 години и ръст 115-125см. -18 и 20 цола, за възраст между 6 и 8 години и ръст 120 и 135 см - 20 цола.

Съвети как да изберем точния велосипед за своя малчуган

Източник на изображение:Pixabay

За деца на възраст между 8 и 11 години и височина 130 и 145 см. - 20 -24 цола, а за тези на възраст между  11 и 12 години и височина над 145 см.- 26 цола или 27,5 цола.

Тези препоръки обаче са ориентировъчни. Затова и винаги се препоръчва при избор на велосипед детето първо да го пробва, тъй като всяко дете е с индивидуално развитие.

Качеството трябва да бъде с приоритет, когато става въпрос за покупка за детски велосипед.

Съвети как да изберем точния велосипед за своя малчуган

Източник на изображение:Pixabay

Тегло

Твърде тежките колела не са добър избор за деца. Препоръчва се при избор на детски велосипед да се насочим към такъв с максимално ниско тегло. Теглото на велосипеда не трябва да е по-голямо с 25-30% от теглото на детето. Рамката на теглото е едно от нещата, които оказват най-голямо влияние върху теглото на колелото. 

Конструкция и форма

Материалите, от които са изработени отделните компоненти на велосипеда, също са от значение. Основните материали влизащи в конструкцията на велосипеда са алуминий и стомана, а останалите са с по-леко тегло.

 Рамките на повечето съвременни модели детски велосипеди се правят от алуминиеви сплави, които се характеризират с олекотено тегло и предлагат удобство по време на каране. 

По отношение на геометрията на рамката на колелото, то се препоръчва да избирате от стандартните форми на рамката пред по-нестандартните.

Съвети как да изберем точния велосипед за своя малчуган

Източник на изображение:Pixabay

Видове функционалности

Скоростите и спирачките са едни от нещата, които гледаме най-често при избор на велосипед. Обаче големият брой скорости и предавки не винаги е знак за по-добро колело.

Безопасност

За по-голяма сигурност на колелото се препоръчва да вземете на детето и предпазна каска, налакътници и наколенки, особено ако е малко и тепърва му предстои да започва да се учи да кара колело.

Помощните колела са добра идея, но предимно до 5-годишна възраст, като след това те повече пречат, отколкото помагат.

Също така, избягвайте да избирате детски велосипед в супермаркетите, тъй като продаваните там велосипеди най-често не са настроени добре. По-добър вариант са специализираните магазини за колела.