Спирулина в клиничната практика: Повишава имунната система

Приложения, основани на доказателства

Спирулина или Arthrospira е синьо-зеленo водораслo, станало известно, след като успешно е използвано от НАСА, като хранителна добавка за астронавтите в космическите мисии. То има способността да модулира имунните функции, както и да проявява противовъзпалителни свойства, като инхибира освобождаването на хистамин от мастоцитите.

Провеждани са множество проучвания, изследващи ефикасността и потенциалните клинични ползи от спирулина. Това водорасло може да подобри имунната система и да я направи по-устойчива срещу вируси. Огромен позитив е, че водораслото има и антиалергенни свойства, както и малко странични ефекти.

Спирулина е микроскопична и нишковидна цианобактерия, която носи името си от спиралата на своите нишки. Тя има дълга история, като храна на ацтеките. Arthrospira platensis е всъщност кислородна фотосинтетична бактерия, живееща в морски води. Хората, които се нуждаят от повече протеин и витаминни добавки могат да я консумират редовно, защото тя има 70% съдържание на протеин. В същото време обаче има и витамин В12 и провитамин А, минерали, желязо, фенолни киселини и γ-линоленова киселина. На спирулина ѝ липсват клетъчните целулозни стени и затова може да бъде лесно усвоявана.

Много токсикологични проучвания са доказали безопасността на спирулина. Тя принадлежи към веществата, които са изброени от Американската агенция по храните и лекарствата в категорията, общопризната, като безопасна.

Спирулината е сравнително лесна за култивиране, но процъфтява само в алкални езера с изключително високо pH и в големи открити водоеми при контролирани условия. Има само няколко области по света, които имат идеалния слънчев климат за производството ѝ, включително Гърция, Япония, Индия, САЩ и Испания. В момента спирулина може да се намери в магазините за здравословни храни и се продава главно като хранителна добавка, под формата на здравословни напитки или таблетки.

Микроводораслите се използват повече от 10 години без значителни странични ефекти. Днес ще разгледаме механизма ѝ на действие, ще подчертаем потенциалните ефекти от приема ѝ и ще наблегнем на бъдещите ѝ приложения.

Какви са витамините в спирулина?

Спирулина е заредена с редица витамини и хранителни вещества. Установено е, че една супена лъжица суха спирулина на прах съдържа:

  • 11% RDA витамин B1;
  • 15% витамин B2;
  • 4% RDA витамин B3;
  • 4 грама протеин;
  • мед и желязо.

Като бонус, тя няма почти никакви калории, близо 20 г и има 1,7 г усвоими въглехидрати.

Как спирулина помага на имунната система и какви са и ползите от нея?

Доказано е, че спирулина има много ползи за здравето ни. Проучванията са установили, че подобно на хлорелата има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Спирулина също помага за поддържане на здравословното функциониране на черния дроб, което е основа за добрата детоксикация на организма. Основното активно вещество в свежа спирулина Alphyca в Spirulina.bg се нарича „фикоцианин“, което всъщност придава на водораслите онзи атрактивен синьо-зелен цвят. Фикоцианинът действа, като предотвратява производството на възпалителни сигнални молекули и съхранява свободните радикали, което от своя страна води до антиоксидантните му и противовъзпалителни сили. Проучвания са установили, че спирулина може да има положителен ефект върху понижаване на нивата на триглицеридите и LDL холестерола.

спирулина на прах в лъжичка

Спирулина в клиничната практика

Спирулина и хронична умора

Спирулина е рекламирана като „храна на бъдещето“ с „изключителни съставки“, които допринасят за по-високо енергийно ниво. Някои от тези съставки, като полизахаридите и есенциални мазнини се абсорбират лесно от човешките клетки и помагат за освобождаването на енергия. Свежа спирулина Alphyca увеличава здравословните лактобацили в червата, което позволява производството на витамин В6, който също помага за освобождаването на енергия. Спирулина, прилагана в доза от 3 г на ден подобрява умората повече от плацебо ефекта.

Алергия, ринит и имуномодулация

Спирулина проявява противовъзпалителни свойства, като инхибира освобождаването на хистамин от мастоцитите. В скорошно проучване, хора с алергичен ринит са приемали спирулина ежедневно в продължение на 12 седмици. Преди и след тези 12 седмици е изследвана кръвта и нивата на цитокини на участниците. Цитокините са важни за регулиране на имуноглобулин. Проучването показва, че високата доза спирулина значително намалява нивата им, което е доказателство, че помага за намаляването на алергичния ринит.

Японски учени изследват как спирулина се отразява на имунните сили и достигат до заключението, че приемането на спирулина води до увеличаване на NK клетките - те се борят с клетките на вирусите. Подобно проучване се е провело и в Турция. Дефицитът на хранителни вещества е отговорен за промените в имунитета и това е ясно на всички. Горните изследвания предполагат, че спирулина може да модулира имунната система чрез ролята си в покриването на хранителния дефицит.

Антивирусни приложения

В тази посока, изследванията са сравнително малко. Тествана е способността на спирулина да се бори срещу вируси, като херпес симплекс, морбили, грип А и HIV. Предимството на използването на водорасли с доказани антивирусни свойства в борбата с определени вируси е, че те могат да бъдат използвани - чрез имуномодулация - дори когато инфекцията е установена. Тоест спирулина засилва имунната система, която се бори срещу вируса и това е една от най-големите ѝ ползи.

Положителните ефекти на спирулина при алергичен ринит и при засилване на имунната система се основават на адекватни доказателства, но са необходими по-големи проучвания. Смята се, че противораковите ефекти на спирулина може би са получени от β-каротин, известен антиоксидант, обаче връзката между нивото на β-каротин и канцерогенезата не може да бъде установена, тъй като етиологията на карцинома често е многофакторна. Има някои положителни проучвания за понижаващия холестерола ефект на спирулина, но са необходими по-големи проучвания, преди да могат да се направят окончателни заключения. Трябват и още проучвания за ефекта на спирулина при хронична умора и при вирусни заболявания.