Сърдечно съдова недостатъчност

Сърдечната недостатъчност често се развива, след като други заболявания са увредили или отслабили сърцето. Сърдечно-съдовата недостатъчност обаче може да възникне и ако сърцето стане прекалено твърдо.

При сърдечна недостатъчност основните помпени камери на сърцето могат да станат твърди и да не се изпълват правилно между ударите. При някои хора сърдечният мускул може да се увреди и отслаби. Камерите могат да се разтегнат до такава степен, че сърцето да не може да изпомпва достатъчно кръв през тялото.

С течение на времето сърцето вече не може да се справи с типичните изисквания, които се поставят пред него, за да изпомпва кръв към останалата част на тялото.

Диагностициране

Вашият лекар може да определи колко добре изпомпва сърцето Ви, като измери колко кръв се изпомпва при всеки удар. Фракцията на изтласкване се използва за класифициране на сърдечната недостатъчност и за насочване на лечението. При здраво сърце фракцията на изтласкване е 50 % или повече, което означава, че повече от половината от кръвта, която изпълва камерата, се изпомпва при всеки удар.

Но сърдечна недостатъчност може да възникне дори при нормална фракция на изтласкване. Това се случва, ако сърдечният мускул се скове от състояния като високо кръвно налягане.

Сърдечната недостатъчност може да засегне лявата страна (лява камера), дясната страна (дясна камера) или двете страни на сърцето. Обикновено сърдечната недостатъчност започва от лявата страна, по-конкретно от лявата камера - главната помпена камера на Вашето сърце.

Усложнения

Усложненията на сърдечната недостатъчност зависят от тежестта на сърдечното заболяване, общото ви здравословно състояние и други фактори, като например възрастта ви.

Възможните усложнения могат да включват:

  • Увреждане или недостатъчност на бъбреците. Сърдечната недостатъчност може да намали притока на кръв към бъбреците Ви, което в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност, ако не се лекува. Увреждането на бъбреците в резултат на сърдечна недостатъчност може да наложи лечение с диализа.
  • Проблеми със сърдечната клапа. Клапите на сърцето, които поддържат потока на кръвта в правилната посока, може да не работят правилно, ако сърцето Ви е уголемено или ако налягането в сърцето Ви е много високо поради сърдечна недостатъчност.
  • Проблеми със сърдечния ритъм. Проблемите със сърдечния ритъм могат да доведат до или да увеличат риска от сърдечна недостатъчност.
  • Увреждане на черния дроб. Сърдечната недостатъчност може да доведе до натрупване на течности, които оказват твърде голям натиск върху черния дроб. Това натрупване на течност може да доведе до образуване на белези, което затруднява правилната работа на черния Ви дроб.

Профилактика

Ключът към предотвратяването на сърдечната недостатъчност е да намалите рисковите си фактори. Можете да контролирате или елиминирате много от рисковите фактори за сърдечно заболяване, като промените здравословния си начин на живот и приемате предписаните от Вашия лекар лекарства.

Промените в начина на живот, които можете да направите, за да предотвратите сърдечната недостатъчност, включват:

  • Да не пушите
  • Контролиране на някои заболявания, като високо кръвно налягане и диабет
  • Поддържане на физическа активност
  • Хранене със здравословни храни
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Намаляване и управление на стреса