Предотвратяване на вируси при деца

Ваксинации

Децата, по закон, трябва да получат серия от ваксини за защита срещу вируси и други заболявания. Ваксинациите предотвратяват вируси, които могат да причинят сериозни заболявания и дори смърт. Те изграждат имунитет, който не позволява на децата да се разболеят и да предадат заболяването си на други.

Различните видове ваксини работят за защита срещу различни вируси и бактерии. Неживите ваксини се борят с вирусите, като унищожават микробите. Тези ваксини често изискват няколко дози, за да произведат необходимия имунитет. Тези, които съдържат токсоиди, могат да предотвратят заболявания, причинени от токсини в околната среда. Отслабените токсини във ваксините помагат на имунната система да ги разпознае и да се бори. Ваксината DTaP, например, съдържа токсоиди от дифтерия и тетанус.

Миене на ръце

Миенето на ръцете е жизненоважна част от предотвратяването на вируси при децата. Предотвратява разпространението на инфекции като пневмония и диария, две от най-честите убийци на малки деца в света. Приблизително 1 250 000 малки деца умират поради тази причина, всяка година. Важно е децата да развият навик за цял живот да мият ръцете си. Този навик може да бъде насърчен, като го обвържете със забавна дейност, като време за закуска или почистване след изкуства и занаяти. Децата могат също да практикуват броене или да пеят песни, докато мият ръцете си. Винаги мийте ръцете си старателно, като отделяте време и не бързате. За да направите миенето на ръцете забавно, използвайте сапун или дезинфектанти, които се пенят или променят цвета или миризмата.

Миенето на ръцете е съществена част от предотвратяването на разпространението на общи инфекциозни заболявания, включително диария, пневмония и ХИВ. Освен това намалява предаването на болести като COVID-19 и други вируси. Децата трябва да бъдат насърчавани да мият ръцете си преди хранене и трябва да им се напомня да мият ръцете си преди лягане и след игра навън.

Предотвратяване на RSV инфекция

Лекарят ви може да помогне за предотвратяване на RSV инфекция, като оцени симптомите на детето и прегледа медицинската му история. Той може също така да попита за скорошни заболявания в семейството на детето или в детска градина или училище. Следва физически преглед и да прилагане на тест за назален тампон. Това е безболезнен тест, който търси RSV вируса в носната течност на детето. Лечението зависи от тежестта и симптомите на заболяването на детето, възрастта и вида на RSV.

Симптомите на RSV инфекция могат да включват кашлица, кихане, треска, намален апетит и хрипове. Тези симптоми обикновено се развиват за период от няколко дни. При много малки бебета симптомите могат да бъдат ограничени до раздразнителност и затруднено дишане. Здравите възрастни също могат да се заразят с RSV. Инфекцията може да се предаде на други хора чрез кашляне и кихане и докосване на предмети, които са се заразили. Децата, които са заразени, са заразни от три до осем дни и могат да се възстановят от вируса в рамките на две до три седмици. Добре е при кашлица да се приема сироп за кашлица за деца, който би могъл да облекчи състоянието.

Профилактика на пневмония

Най-добрият начин за предотвратяване на пневмония при деца, е да ги предпазите от хващането й на първо място. Това означава избягване на контакт с болни хора и други деца. Поддържането на актуални ваксинации на вашето дете също е важно. По-специално, ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV) може да предотврати пневмония. Предлагат се и ваксини срещу грип, вирус, който причинява пневмония при деца.

Можете също така да предотвратите заболяването, като миете ръцете им често. Инфекциите могат да се прехвърлят чрез замърсени повърхности, особено споделени напитки и прибори за хранене. Дезинфектантът за ръце може да се използва за почистване на ръцете, ако няма сапун и вода. Повечето респираторни инфекции се разпространяват чрез малки частици във въздуха и по повърхностите. Поради това е важно да се ограничи контактът с болни хора и да се използва сапун, когато е необходимо. Предотвратяването на пневмония при деца чрез предотвратяване на вируси е важно, тъй като здравата имунна система е критичен компонент в борбата с инфекциите.