Предимствата от използване на дъмпери

Дъмперите, наричани още градински самосвали, са машини, които са предназначени за транспортиране на строителни или насипни материали като пръст, дърва, пясък, камъни и други. 

Те улесняват физическата работа, когато е необходимо да се пренасят материали от едно място на друго. Имат компактен размер, което им позволява да минават през тесни пространства, където други машини не могат да преминат. Имат възможност да работят под наклон до 35%, дори при кални и трудни за придвижване терени.

При избор на модел дъмпер трябва да имате предвид някои особености:

 • Мощност на машината
 • Максимална товароносимост
 • Скорост на придвижване
 • Вида на транспортирания материал и други

Видове дъмпери

Според начина на задвижване дъмперите биват колесни и верижни.

Градинските колесни дъмпери се използват за бързо и лесно транспортиране на строителни материали и други товари, тъй като имат големи контейнери и могат да маневрират добре. Може да се използват за твърди или насипни материали.

Градинският верижен самосвал се използва за пренасяне на всякакъв тип материали, тъй като има по-здрава конструкция, което го прави по-предпочитан продукт. Има дълъг живот и е много мощен и бърз за работа. Някои от самосвалите дори могат да се използват през зимата като снегорин, ако се закупи допълнителна приставка.

Според начина на захранване дъмперите биват акумулаторни и бензинови.

Акумулаторните дъмпери се задвижват от електрически мотор, който се захранва с батерии. Те улесняват пренасянето на товари на къси и средни разстояния. Акумулаторните модели са екологичен вариант, който не отделя вредни емисии за разлика от моторните.

Бензиновите дъмпери събират различни видове строителни материали, след което ги изхвърлят на желаното място. Подходящи са за разтоварване на по-тежки материали като тухли, пясък, камъни, дърва и други. Те са много мощни, тъй като се задвижват от двигатели с вътрешно горене. Тяхното предимство е, че не зависят от батерии за разлика от акумулаторните дъмпери.

Предимствата от използване на дъмпери

Източник на изображение : scheppach.com

Мини дъмпер или верижен самосвал – кое да изберем?

Мини дъмперите имат четири задвижващи колела и гуми и са подходящи за всякакви терени, като имат добро задвижване и сцепление. Максималната им товароносимост е 500 кг. Запечатаната хидростатична задвижваща система без отделни скоростни кутии или задвижващи ремъци значително намалява разходите за поддръжка на Вашия дъмпер.

Верижните самосвали са подходящи за товарене на по-тежки материали и могат да се движат по сухи, мокри и дори кални терени. Те са по-скъпи за поддръжка за разлика от мини дъмперите.

Акумулаторен или бензинов дъмпер – кое е по-подходящо?

Когато избирате модел, вземете предвид изискванията на обекта като например ограничения за шум, вредни емисии, площ и т.н.

Ако акумулаторният модел е най-подходящ за Вашия обект, уверете се, че има дълго време на работа, така че да издържа цял ден, ако не искате машината да остане без захранване по средата на работния процес. Той е по-екологичен вариант, защото не отделя вредни емисии и може да се използва дори на закрито.

От друга страна, ако изберете моторен дъмпер, ще си осигурите бърза и качествена работа. Бензиновите модели обаче са по-скъпи и изискват сериозна поддръжка.

Поддръжка на дъмпер и самосвал

Ако поддръжате Вашата машина правилно, тя ще работи по максимално ефективен начин и ще имате ясна представа за нейното състояние. Едни от най-важните неща за поддръжката на машината са:

 • Проверка на функционирането на различни компоненти като например лостовете за управление.
 • Почистване на машината на места като например охладителя на маслото.
 • Регулиране на компоненти в машината, например затварянето на капака на двигателя и други елементи.
 • Подменяне на износени компоненти, така наречените „филтри“.
Предимствата от използване на дъмпери

Източник: hecht-garten.de 

Съвети за безопасна работа с дъмпери

 • Прочетете внимателно ръководството за употреба и етикетите, за да разберете ограниченията и опасностите при работа с машината
 • Запознайте се контролите и техните функции
 • Носете защитно работно облекло, включително обувки и работни ръкавици по време на работа.
 • Поддържайте правилна опора и баланс по време на работа
 • Дръжте далеч деца, домашни любимци и други хора близо до работещата машина
 • Не добавяйте гориво към машината, докато работи или ако двигателят е горещ
 • Не проверявайте и не почиствайте машината, докато двигателят работи
 • Не използвайте машината за транспортиране на хора или животни

Откъде да закупя тези продукти?

В сайта onlinemashini.bg ще откриете разнообразие от артикули, включително мини дъмпери и верижни самосвали на доказани марки на пазара. Предлагат се над 80 000 артикула, а голяма част от тях са на промоционални цени. Продуктите в onlinemashini.bg са с богато разнообразие и са висококачествени.

Всеки продукт включва подробни технически параметри, добавен снимков и ориентировъчен видео материал. При нужда от съдействие и възникнали въпроси може да се свържете с професионалните консултанти по имейл или телефон.

Не е необходима регистрация, за да направите поръчка, а тя става бързо и лесно. Доставката може да бъде до избран от Вас адрес или офис на куриер, най-често в рамките на 3 работни дни.