Ползи от бебешка кошара за игри

Всички родители знаят, колко е изтощително и вълнуващо едновременно отглеждането на дете. От забременяването, до раждането и всеки един етап на развитие на малчугана, вие ще трябва да вземате важни решения за това, колко щастливо, безопасно и здраво ще расте детето ви.

С новият член на семейството, задълженията не свършват, а няма кой да ги свърши освен вас самите. Родителите с едно или повече на брой деца, няма да имат особено много дилеми относно, как да балансират нещата. Но ако вие не спадате към тях и за всичко е нещо ново и се питате, какво би ви било от помощ, тогава отговора е - бебешка кошара за игра. 

Когато бебето вече може да е в седнало положение и всичко около него е интересно и вълнуващо, спокойно може да разчитате на този така нужен помощник.

Ползи от бебешка кошара за игри

Източник на изображение: pexels.com

През годините, бебешките кошари за игра, влизаха и излизаха от мода постоянно. Тяхната цел е да осигурят място, където да се постави бебето, което вече пълзи или дори по-малко, за да може да се предпази от самонараняване и да е в безопасност. Така вие ще сте спокойни, че то няма да се качи на дивана или да хване някакви опасни предмети за него. Освен това ще може спокойно да вършите вашите задължения, като да сготвите, да сложите дрехи на простора, да измиете пода и др.

Има дебат, относно жизнеспособността на използването на бебешката кошара за игра. Нека разгледаме нейните плюсове и минуси, а вие сами ще решите, нужна ли е тя във вашето ежедневие.

Плюсове

Най-голямото и неоспоримо предимство на тази кошара е безопасността. Когато поставите бебето вътре, то ще си играе без да се налага да се напрягате, ще отидете спокойно до тоалетна или ще пуснете набързо прахосмукачка у дома. Така детето е щастливо, а вие сте си свършили куп домашни задължения.

Освен всичко осигурява на бебето безопасна зона, която е негова и е идеална за независима игра.

Днес на пазара се предлагат изключително разнообразни и многофункционални кошари за игра. Те се трансформират лесно в други неща, като например станция за повиване или бебешка врата и освен това се сгъват изключително лесно, което ги прави идеални за пътуване.

За разлика от други места, детето ви със сигурност ще се чувства в пъти по-комфортно в бебешката кошара за игра, където ще има достатъчно пространство и играчки, за да може да играе и пълзи, да лежи или ходи.

Минуси

Бебешката кошара за игра заема много място и понякога това не е много добра идея за малки домове и стаи.

Възможно е кошарата да изглежда, като затвор за бебето и то да се почувства, че свободата му е ограничена - но не е задължително. 

Истината е, че ключът е в умереността и преди всичко е поведението на родителите. Не е опция да се ползва кошарата за игри, като постоянно “съхранение” на вашето дете. Ограничението пречи на малчугана да изследва средата си и да ескеприментира. 

Въпреки всичко, дома ви или обстоятелствата налагат от време на време да разполагате с безопасно място за детето. 

Когато всичко е в умерени дози и за кратко, детето ви със сигурност ще се чувства спокойно на това лично пространство за игра. Когато въвеждате детска кошара за игра, вие трябва да накарате детето да се чувства комфортно в нея. За целта може да съхранявате няколко любими играчки на мъника в нея. Така то ще свързва кошарата, с някои от най-обичаните си неща и няма да изгради негативни асоциации с това, че се намира в нея.

Винаги взимайте детето, когато се почувства неспокойно, нервно или отегчено в кошарата. Не позволявайте да изпитва негативни мисли вътре, защото това би го накарало да не желае въобще да влиза в нея. 

И не на последно място - винаги се съобразявайте със съвременните изисквания за безопасност, мобилност и полифункционалност.