Най-добрият подарък за Коледа за всеки малчуган

До Коледа остават броени дни, а вие още търсите идеалния коледен подарък за вашето мъниче? Иска ви се да му подарите нещо, което ще го зарадва истински. Нещо, с което ще си играе с голямо удоволствие дълго след като отминат празниците. А какво ще кажете за образователни играчки

Образователните играчки са най-добрият подарък за Коледа (и не само)

Изследванията показват, че ученето чрез игра има водеща роля в развитието на малките. Играейки си, малчуганите развиват творческото и логическото си мислене, инженерните си умения, въображението, фината и грубата моторика и изграждат характера си. 

Играта с образователни играчки е забавна, вълнуваща и много интересна дори и за най-малките. Този вид играчки им помагат да опознаят света около себе си, разширяват хоризонта им, стимулират креативността им и повишават увереността в собствените им умения.

Видове образователни играчки

Интерактивни 

Този вид играчки са изключително популярни и търсени за подарък на най-малките. Моделите пеят, разказват истории, говорят, имат светлини и други допълнителни функции, с които развиват въображението на децата и оказват благоприятно въздействие върху оформянето на речта им. Този вид играчки са много подходящи за подарък както за съвсем малки бебета, така и за малко по-големите им батковци и каки.

Сортери

Този вид играчки представляват контейнери с капак, върху който има отвори с различни форми. Мъничето трябва да открие формата на кубчето, която отговаря на изрязаната форма върху капака, за да може да го постави в контейнера. Чрез играта със сортери малчуганите формират логическото си мислене, ориентират се в пространството и разбират разликите във формата и размера. Този вид играчки са отличен избор за деца над една година.

Пъзели

Привлекателността на пъзелите за децата се крие във вълнението да открият нещо сами и в удовлетворението да го изпълнят отново напълно сами. Това са може би най-добрите образователни играчки, които развиват търпението, сръчността и способността на децата да решават проблеми. Пъзелите са страхотен подарък за всеки празник. Единственото, с което трябва да се съобразите, ако решите да зарадвате детето си с подобна образователна играчка е големината и сложността на пъзела. За най-малките са подходящи пъзелите с малко елементи, а ако детето ви е по-голямо можете да го зарадвате със сложен пъзел с повече елементи.

Научни комплекти

Научните комплекти са страхотни коледни подаръци, които стимулират  младите умове и им помагат да разберат по-добре как е устроен светът. В зависимост от елементите, включени в научните комплекти детето може да научи интересни неща за физиката, математиката, химията, астрономията, биологията и т. н., и т. н. Този вид образователни играчки са сред най-желаните играчки от децата над 4 - 5 годишна възраст.

Игри за броене

Игрите за броене помагат на малчуганите са разберат красивия свят на цифрите и да развият своите аналитични умения. Този вид играчки се предлагат в разнообразни форми и са отличен избор за подарък на деца от 0 до 5 + години. На пазара можете да откриете както дървени сметала, карти, видео игри, така и интерактивни маси и табла за броене.

Конструктори

Изграждащите блокове или конструкторите са едни от най-добрите играчки, които вдъхновяват за творчество. Няма дете, без значение на каква възраст е, което да не обича да си играе с конструктори. Този вид играчки са не само изключително забавни за децата, но и развиват креативността, инженерната мисъл и двигателните умения на малчуганите. 

Рингове и пирамиди

Този вид образователни играчки развиват логическото мислене и фините моторни умения на най-малките. По време на играта детето трябва да открие размера, формата и цвета на ринга и да ги подреди в правилния ред. Ринговете са подходящи за деца от 1 до 3 + години. Предлагат се в различни големини и могат да бъдат изработени от дърво, пластмаса или друг безопасен за децата материал.

 Кубчета

Класическите дървени или пластмасови кубчета също са сред обичаните от децата подаръци за Коледа. И има защо. Тези играчки развиват въображението, аналитичното мислене, инженерните умения и двигателните умения на децата. Играейки си с тях малчуганите опознават света около себе си, научават първите си буквички, числата и се подготвят за училище.