Най-важното за мото акумулаторите

Макар и още да е зима, със сигурност чакате с нетърпение настъпването на пролетта, за да запалите мотора си. Понякога обаче това е невъзможно, защото акумулаторът е неизправен, тъй като не е бил правилно поддържан или просто е вече стар. 

В случай че той ви служи вече няколко години и не сте се грижили достатъчно добре за него, най-добре е да го смените. За да не се налага да звъните на механика обаче сме ви подготвили полезна информация за акумулаторите за мотор и грижата за тях. 

Най-важното за мото акумулаторите

Източник на изображението: freepik.com

Капацитет на акумулатора

Какъв капацитет акумулатор ще изберете за мотора си зависи от мястото, с което разполагате. Добре е да изберете възможно най-голям акумулатор, за да имате повече време за работа на светлини при изключен двигател.

Има известен мит, че когато акумулаторът е прекалено голям, алтернаторът не може да се справи с неговото зареждане. Това не е така. Възможно е самото зареждане да е по-бавно, но за сметка на това и батерията издържа повече време. 

Видове акумулатори

Има няколко вида акумулатори, но ще обсъдим само най-основните от тях.

Това са те: 

  • Обслужваеми акумулатори – по-бюджетни са и са заредени с течен електролит. При по-интензивно шофиране губят по-бързо течност и е задължително да се долива дестилирана вода. 
  • Необслужваеми акумулатори - те са по-скъпи, но и не изискват допълнителни грижи. Капачките им са залепени и нямат индикатор за нивото на електролитите. Разбира се, има и марки, които разполагат с индикатор, показващ нивото с цвят. Важното при необслужваемите акумулатори е да се зареждат със зарядно, което има ограничител на напрежението. 

Правилна поддръжка на акумулатора

От голямо значение е периодично да правите проверки на напрежението на клемите на акумулатора.Също така проверете вътрешната част на капачките на акумулатора за кафяв нагар. Това е знак, че акумулаторът е стар или е системно презареждан. 

Ето и допълнителни съвети към правилната поддръжа: 

  • Изберете правилния акумулатор - да започнем от самото начало. Добър вариант е да отделите по-голям бюджет и да изберете необслужваем акумулатор, който не изисква допълнителна поддръжка. Благодарение на запечатаните капачки няма да се притеснявате за течове.
  • Почиствайте акумулатора си - не оставяйте натрупани прах и мръсотия по акумулатора и почиствайте корозията по клемите му. Използвайте специален за това препарат, но само след като сте затегнали вентилационните капачки. Така ще избегнете навлизането на част от препарата в батерията. След като клемите изсъхнат напълно, можете да нанесете малко антикорозионен спрей около всяка от тях, за да предотвратите бъдещото натрупване на корозия.
  • Проверете нивата на течностите - проверявайте течността на акумулатора поне веднъж месечно. Нивата трябва да бъдат както са посочени на индикаторите. Ако има нужда от доливане, то може да бъде извършено от вас или от специалист. В случай че предпочитате да го направите сами, използвайте дестилирана вода. Сипете част от нея в акумулатора на проветриво място и с ръкавици и маска за лице. Този вид поддръжка трябва да се прави по-редовно, ако карате често и на дълги разстояния мотоциклета си. 
  • Съхранявайте акумулатора на стайна температура -  така ще предотвратите замръзване и спукване на акумулатора през зимата. Не го съхранявайте на бетонна или метална повърхност, а изберете дървена или друга по-топла такава. 
  • Заредете го - преди да тръгнете на път, свържете акумулатора към зарядно, за да бъде оптимално заредена. Важно е да свържете правилно зарядното - положителния кабел към положителния полюс на батерията, а отрицателният кабел на зарядното към отрицателния полюс на батерията. Когато акумулаторът се зареди, първо изключете зарядното, а след това - кабелите. Зареждането е добре да се прави през цялата година, въпреки че е от решаващо значение за зимната поддръжка.