Най-важното при избора на обзавеждане за кухня

Да се обзаведе правилно кухнята означава да се изберат удобни и ергономични мебели, които улесняват ежедневието, спестявайки времето за подготовка и работа. В допълнение, обзавеждането за кухни трябва да бъде естетично, да отразява вашата индивидуалност и да придава характер на помещението.

Ако кухните, които разглеждате по списанията ви карат да мечтаете, останете с нас, за да разберете най-важното при избора на подобно обзавеждане.

Най-важното при избора на обзавеждане за кухня

Определете личните си нужди

Основната стъпка при избор на обзавеждането на помещение като кухнята е преди всичко да сте наясно с личните си нужди. Затова си отделете време и помислете добре за какво ще използвате кухнята. Дали ще готвите често за семейството си, от време на време или въобще не си падате по домашното приготвяне на храна. Помислете си и дали искате да посрещате в нея и гости или помещението ще е основно за събиране на семейството ви. Искате ли да има трапезна маса или предпочитате да използвате кухненския плот като място за хранене.

Решите ли какви ще са функциите на помещението е добре да се ориентирате и в желания стил. Помислете си дали копнеете за кухни в модернистичен, индустриален, ретро или скандинавски стил.

Направете предварително разпределение на мебелите

Това означава да направите измерване на помещението, да проучите конфигурацията и средата, която трябва да обзавеждате. Отбележете формата на стаята, наличието на врати, прозорци, контакти и други фактори, които могат да окажат влияние при избора на обзавеждането на кухнята.

След като знаете всичко това много по-лесно можете да адаптирате модулната кухня според наличното пространство и да спрете както на линеен, така и Г или П - образен модел. А ако имате повече място или отворен план, можете да заложите на кухни “остров”, “полуостров” или двуредна.

Спазвайте златното правило на разпределението на кухненските модули

Правилото за ергономична и удобна кухня е т. нар. “триъгълник на дейностите”. Той съответства на трите основни стълба в кухнята: кухненски бокс (готварска печка), миене (мивка, миялна машина), съхранение на храната (хладилник). Идеята е да се улесни движението между тези три точки чрез интелигентно позициониране на кухненските шкафове и модули.

Не забравяйте и че трябва да имате поне 90 см разстояние между кухненските шкафове и трапезната маса, за да можете да се придвижвате спокойно.

Помислете за материалите

Макар и да не е толкова голямо предизвикателство както изборът на материалите за мебелите в дневната, и кухненското обзавеждане има с какво да ви изненада. Затова е добре да се информирате за вида и качеството на материалите, от които се изработват съвременните кухни, за да можете да вземете правилно решение. 

Добре е също така да вземете предвид дали кухненските мебели се почистват лесно, дали отговарят на стила, в който искате да са изработени модулите и не на последно място да помислите за цветовете. Относно цветовете, добре е те да се съчетават както с цветовете на стените, така и с останалите мебели в кухнята.

Обмислете малките детайли

Колкото и внимателно да избирате кухненското обзавеждане, ако то не ви е удобно и комфортно, много скоро няма да го харесвате чак толкова. Затова преди да закупите и поставите избраните модули обърнете внимание на дребните (но много важни) детайли като дължината на основния плот, затварянето на шкафовете, дръжките на вратите и т. н., и т. н.

Най-важното при избора на обзавеждане за кухня

Пазарувайте умно

Вече знаете как да направите подходящия избор на обзавеждането на кухни. Остана само едно нещо и то е много важно - преди да се впуснете в търсене на мебели да прецените внимателно бюджета, с който разполагате. Казваме ви това, тъй като при обзавеждането на кухнята и банята инвестициите са най-големи и ако не определите правилно бюджета си, накрая може да се окаже, че парите няма да ви стигнат до никъде. За да не стига до там трябва да си съставите план на разходите и да не го превишавате.