Мъжки сака – за стилна и завършена визия

Всеки съвременен мъж трябва да притежава поне няколко мъжки сака в гардероба си. Този вид облекла са толкова практични, тъй като с помощта им бихте могли да изградите хиляди визии, комбинирайки с множество тениски, ризи, пуловери или блузи. Тази огромна свобода до голяма степен ще ви освободи от рамките на класическия мъжки костюм. 

Разбира се, има много акценти, които е необходимо да съобразите преди да закупите спортно-елегантно мъжко сако. На какъв стил да заложите? С какви други дрехи и аксесоари най-често бихте съчетали сакото? Коя материя е най-подходяща? И в тази връзка, ако не знаете какво точно търсите… изборът на подходящо мъжко сако може да се окаже доста сложна задача.

Именно затова експертите от екипа на един от водещите елегантни мъжки брандове LAZARINI изготвиха това ръководство, в което ще намерите полезни насоки. 

Кои са отличителните черти на спортно-елегантното мъжко сако?

Най-кратко казано спортно-елегантните мъжки сака притежават малко повече съществени декоративни елементи в дизайна си спрямо класическите сака. Освен това се предлагат като самостоятелен артикул, а не в съчетание с официален панталон, както при мъжките костюми. Спортно-елегантните сака прилягат повече на по-неформална обстановка, която се разграничава от строго-елегантния стил на обличане. 

Стил при спортно-елегантните мъжки сака

Съществуват два основни типа при спортните сака, на които несъмнено ще се натъкнете докато пазарувате.

Мъжки сака – за стилна и завършена визия

Сако с едноредно закопчаване: При тях ще срещнете един ред с копчета… копчетата могат да бъдат четири, три, две или едно, но всички са подредени в една колона. Може да заложите на този модел при почти всяко събитие – от вечерна среща до изискани събития като сватби или коктейли.

Сако с двуредно закопчаване: При тях ще срещнете два реда с копчета… в повечето случаи копчетата в редовете са по три, четири или пет. Този модел се характеризира като много по-елегантен от саката с едноредно закопчаване. 

На кой материал да заложим?

Когато започнете да търсите ново мъжко сако, бързо ще разберете, че има редица възможности за материя при изработката, като някои са по-подходящи от други в зависимост от повода.

Вълна

Основните предимства на тази естествена материя се изразяват в способността й да предпази тялото при ниски температури, задържайки топлината. Именно затова вълнените мъжки сака са отличен избор през есенния или зимния сезон. Освен това вълната придава допълнителна нотка формалност към визията. Разбира се, бихте могли да изградите и спортно-елегантна визия, допълвайки с по-спортни елементи. 

Лен

Ленените сака са леки, комфортни и до голяма степен небрежни, което ги превръща в перфектно допълнение към лятната визия на всеки елегантен съвременен мъж. Също така са много популярен избор през повечето летни сватби. Предлагат се в разнообразни цветове, което ще улесни значително избора ви.

Памук

Памукът до голяма степен притежава сходни качества с тези на лена. Материята се характеризира до голяма степен като по-подходяща за летния период. Същевременно памучните мъжки сака се определят като една степен по-формален избор спрямо ленените сака и именно затова се срещат често при повечето мъже в корпоративна среда. 

Това са най-често срещаните материи на пазара към момента. Разбира се, съществуват множество други специфични материали, на които също може да заложите, но едва ли ще намерите по-добро решение поне на този етап. 

Мъжки сака – за стилна и завършена визия

Как да изберем подходящ размер?

Независимо от кройката, модела, закопчаването или материята… подходящото мъжко сако за вашата фигура трябва да следва отлично линиите на тялото и да ви приляга. Важно е да имате свобода при движенията си, да движите ръцете си напълно свободно, но все пак не забравяйте, че носите сако, а не тениска. Моделът не трябва да стои прекалено свободно, но същевременно и да не образува и гънки. Сакото трябва да пада свободно в задната си част и да пасва перфектно в областта на раменете. При закопчаване отново не бива да се образуват гънки.

Надяваме се, че тези кратки съвети ще ви бъдат от полза при избора на спортно-елегантно мъжко сако, а в колекцията на LAZARINI несъмнено ще откриете примамливи предложения за безупречна визия.