Мило Борисов с Нов Проект За Развитие на Културата и Изкуството в България

Българският бизнесмен и меценат Мило Борисов стартира нов проект с цел подпомагане и развитие на културната сфера в България. Известен на българско и световно ниво предимно с бизнесите си в игралната индустрия, от няколко години е хвърлил поглед към развитието на спорта в България, а сега вече и към културата. Той е основател на фирмата Телематик Интерактив, а чрез марката Палмс Бет, инвестират в множество спортни клубове и организации в България. 

С новостартиралия проект Палмс Мюзик, Мило Борисов ще помогне на българските артисти и таланти от множество сфери да намерят възможности за изява и развитие. Зад гърба си компанията има вече няколко големи осъществени проекта за тази година.

мило борисов

Балетът „Сънят на Пилат“ на Старозагорската опера по „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков е първото събитие, което Palms Music подкрепи. Сънят на Пилат е избран, защото тази постановка не е била реализирана в България от над 40 години. По този начин се възражда един жанр на сцената и се отправя призив за установяване на нова традиция.

Фактът, че Стефан Димитров, композиторът на оригиналната музика, е замислял "Сънят на Пилат" 20 години, преди да го реализира за четири, е друго, което го прави уникален. В съставянето на хореографията, костюмите, звука и визуалните компоненти са включени едни от най-добрите имена в страната и чужбина в областта на балетното изкуство. Техните усилия върху модернистичната визия са причина и за 24-минутния бис от овациите на премиерата в НДК.

Продуцентската компания на Мило Борисов съдейства и за популяризирането на балета „Спящата красавица“ на Чайковски, който е в програмата на Старозагорската опера. През последните десет години, след пожар, операта беше възстановена и сега продуцира някои от най-вълнуващите опери в България. Това отправя призив за нова ера на оперното изкуство в България, качество, което продуцентската организация цени.

С креативни идеи Palms Music активно подкрепя независими музиканти. В резултат компанията подпомогна реализирането на Коледен музикален рецитал на пианиста Иван Янъков, юбилеен концерт на Иван Тенев с участието на един от най-разпознаваемите гласове на българската естрада, както и работата по нова изложба на скулптора Александър Давидов.

Един от най-успешните мегапроекти на продуцентската компания – бенефисът „Мечта“ също беше завършен само за месец и половина. В него влизат Златните момичета в художествената гимнастика, които взеха злато на всички състезания, не само на Олимпиадата в Токио. Публиката има невероятно изживяване благодарение на музика на живо, светлинни ефекти, 3D картографиране, интегриране на технология с таланта на гимнастичките и изпълнения на няколко артисти.

Екипът на Palms Music продължава участието си в света на спорта, особено в художествената гимнастика, като работи заедно за организирането на Световното първенство 2022. То започна на 14 септември в София след кратък период на подготовка. Реализацията на събитието беше изключително предизвикателство поради рекордния брой участници от 62 нации, но резултатът беше повече от успешен.

Първото забележително отличие беше на Мило Борисов и Palms Music за тяхната организационна и финансова подкрепа под формата на медал за доблест от президента на FIG Моринари Ватанабе.

Какво следва?

Спонсорирайки артисти в различни сфери на културата и изкуството, Мило Борисов и Палмс Мюзик ще продължат да залагат на поводи, които имат трайно въздействие върху културния пейзаж в слоевете в предстоящите си начинания. Фокусът на концепцията вече ще бъде върху оригинални, креативни и добре обосновани музикални и артистични идеи.