Заслужава ли си да теглим кредит за лятна ваканция

С настъпването на летните горещини започват да се прокрадват мисли за. Много хора при липса на налични средства, са склонни да дори да изтеглят кредит, за да може семейството да се наслади на няколко почивни дни на море или планина. Обикновено тези решения се взимат импулсивно и се разчита на най-лесната и достъпна опция - бързи кредити от рода на https://www.minizaem.bg/page/discounts, като тези кредити са необезпечени - не е нужен поръчител или някаква друга гаранция. По-долу ще намерите отговорите на някои въпроси, които вълнуват всички, на които им се налага да кандидатстват за бърз заем, за да отидат на почивка.

Лоша идея ли е да платя за почивката ми с бърз кредит?

Както всяко финансово решение и това трябва да е добре обмислено. Винаги трябва внимателно да прецените, дали имате нужда от заем, преди да кандидатствате за такъв. Да кандидатствате можете да си позволите, ако знаете, че ще бъдете одобрени, защото отказите се записват в кредитната ви история. Пролетта и лятото са точно двата сезона, в които се теглят най-много кредити за почивки. В България, това е една от най-срещаните причини за кредит през тези сезони. Повечето хора имат някакви спестявания и използват тях, но ако те няма да стигнат, се налага да потърсят и услугите на фирма за кредити.

Какви плюсове има вземането на заем за море?

Вземането на лихвен заем за почивката има предимството, че погасяванията след това са фиксирани. Това означава, че ще знаете кога и колко трябва да платите, което ще ви помогне да си организирате бюджета. Това обаче няма да се случи, ако изберете заем с променлив лихвен процент, тъй като процентът ще се покачва и намалява в зависимост от лихвения процент на пазарния индекс, който вашият заемодател използва.

Също може да се избере и за колко време да се изплаща заема. Може да изберете по-дълъг период на погасяване, за да се разпредели цената на вноските или може срокът да е по-кратък и лихвата да е по-ниска.

Какви са недостатъците на вземането на кредит за почивка?

Може би няма да получите най-добрата оферта, заради кредитната ви история. Това означава, че ще плащате по-висока лихва или ще ви дадат по-ниска сума от исканата. Кредитът за почивка е точно както всеки един друг вид кредит и носи определен кредитен риск. Може да бъдете таксувани за закъснели плащания, кредитният ви рейтинг може да се влоши, а дългът ви да се мултиплицира, ако не си плащате редовно вноските. Въпреки че през 2018 г. се наблюдава значителен спад на процента лоши кредити е добре да подходите отговорно.

кредит за семейна лятна почивка

Колко ще струва един кредит за почивка?

Цената на вашия кредит за почивка зависи от:

  • Таксите - дали към вашия кредит са начислени такси, като например такса за предсрочно погасяване или за авансово плащане;
  • Лихвен процент: общият лихвен процент, който плащате, даден като ГПР (годишна процентна ставка). Това включва всички такси и данъци в общата цена, което ви дава по-пълна картина за това колко ще ви струва заема;
  • Продължителност на кредита: ако решите да изплащате заема си за по-дълъг период, ще платите повече лихви. Другият вариант е по-високи вноски и по-ниска лихва. Най-често кредит за почивка се взема за срок от 1 година;
  • Кредитната история: лихвеният процент, който ще платите, в крайна сметка се решава от кредитора ви и той използва кредитната ви история, за да определи ставката. Ако имате добра кредитна история ще имате по-ниска ставка със сигурност.

Как да кандидатствам за кредит за ваканция?

Точно както при всички други заеми. Ако кредитът е от банка, тогава са нужни повече документи, но ако е от фирма за бързи кредити, то тогава е необходима само лична карта. Естествено, нужно е и да имате 18 години, тоест да сте пълнолетни. Самото кандидатстване може да стане и онлайн, повечето фирми за кредити предлагат тази услуга, за да улеснят максимално клиентите си.

Неща, които трябва да се вземат предвид при кандидатстване за кредит за почивка:

  • Проверете спестяванията си: като цяло, колкото по-малко трябва да вземете назаем, толкова по-добре, така че ако можете да използвате спестяванията си, за да платите за някои или за всичките си разходи за почивката, можете да си спестите лихвите по заема;
  • Обмислете алтернативни възможности: ако спестяванията не са опция, има и други възможности, които можете да обмислите, като например кредитиране от партньори или семейство;
  • Вземайте разумни суми: за да направите почивката по-специална, трябва да имате представа колко можете да си позволите да вземете и след това да върнете, без да ви утежни много финансите следващите месеци.

Защо не е толкова лошо да изтеглиш кредит за почивка?

Макар и днес много от професиите да не са свързани с тежък физически труд, те са изтощаващи. Все повече нарастват хората, които търсят медицинска помощ, заради прекалено много стрес и преумора. Натрупването на тези две неща се отразява, както на работоспособността, така и на здравословното състояние на хората. И както знаем от природата, всичко трябва да е балансирано, за да се случват добре нещата. Това може да се получи, само ако хората си дават време и за почивка. А когато, всички останали ходят по курорти и социалните медии са пълни с техни снимки, няма как човек да пренебрегне желанието за плаж, спа или някой басейн в планината. Социалните медии и интернет правят намирането на нова и интересна дестинация изключително лесно. Рекламите на туристическите агенции буквално могат да те настигнат навсякъде.

Отделно от това има хора, които са мечтали да посетят някое екзотично място и са събрали някаква сума, но не цялата. Да отидеш на място за което мечтаеш дълги години, е огромно удовлетворение. Младото, работещо население в България пътува много и го приема за нещо нормално. Много от младите хора си харчат всичките пари само за пътувания. Това никак не е лошо, защото „човекът е човек само на път“. Винаги обаче има вариант, в който почивката или пътуването да излезе малко над очакваното и това изобщо не трябва да е пречка за плана. Тогава, хората са готови да вземат малък кредит, за да посетят желаната дестинация без никакво колебание. Всъщност колебание изобщо не трябва да има, ако кредитът не е голям и ще може да се върне бързо, то удоволствието от бъдещата почивка със сигурност оправдава вземането му.