Кожени или текстилни якета да носите, докато карате мотор?

Вие сте начинаещ ездач и искате да купите първото си мото яке. Търсите информация от Мрежата и приятели и научавате, че има две възможни опции: кожа или текстил. 

Кое да изберете? Отговорът зависи от това какъв вид езда предпочитате, къде планирате най-често да карате, в какво време ще карате и с какъв бюджет разполагате. 

Кожа срещу текстил

Цена

Би било прекрасно да не се ограничавате в покупката само на едно мото яке, а да имате няколко, които да сменяте според сезона. Но малко хора могат да си позволят да закупят по яке за всеки сезон и метеорологични условия. 

Ако търсите мотоциклетно яке, което да отговаря на потребностите ви, но  без да съсипва бюджета ви, текстилът е по-изгодният вариант.

Защита

Що се отнася до защитата, тук кожата взима точка срещу текстила. Мотоциклетните якета се изработват от кенгурска или телешка кожа, които са с дебелина най-малко 1,2 мм и могат да ви осигурят по-добра защита при падане. Това разбира се не означава, че якетата от текстил няма да ви предпазят, просто няма да го направят толкова добре като кожените.

Метеорологични условия

Ако смятате да карате при всякакви метеорологични условия, текстилът е по-добрият вариант. Кожата е тежък материал и ще ви предпази от студа и вятъра, тъй като запазва топлината на тялото, но няма да ви спаси от дъжда и от летните жеги. Разбира се, ако държите на кожа, предлагат се модели кожени мото якета с перфорация за лятото, които предлагат някаква вентилация, но тя не е достатъчна, за да ви осигури нужния комфорт. 

Текстилните якета се изработват от дишащи и водоустойчиви материи и могат да ви осигурят както добра вентилация през лятото, така и добра хидроизолация при дъжд. А що се отнася до студеното време, много модели мото якета от текстил се предлагат с опции за наслояване, които задържат топлината на тялото.

Устойчивост и дълготрайност

Що се отнася до устойчивостта, тук нещата се обръщат в полза на кожата. В случай на падане от мотоциклета, текстилът ще ви предпази от абразия, но най-вероятно след това ще трябва да купувате ново яке. 

Ако при падане сте с кожено яке, то може да се ожули, но все още ще е годно за ползване. А и ако се грижите за кожата правилно, якето ви може да изкара дълги години.

Грижа

Ако ще яздите мотора повече в дъждово време или в кал, текстилните мото якета са по-добрият вариант. Те се почистват много по-лесно и могат да се перат в пералня без проблем. Почистването на кожа е много по-труден и сложен процес и обикновено, за да почистите кожено яке трябва да го отнесете на химическо чистене.

От друга страна текстилът избледнява по-бързо, а ако паднете и го скъсате не можете да го поправите и трябва да купувате ново. Кожата от своя страна подлежи на ремонт, което е точка за кожените мото якета.

Стил

Това е изцяло ваш избор. Някой мотористи предпочитат класиката и мотоциклетното яке от кожа е единственият вариант. Други предпочитат по-модерния, рационализиран стил, а текстилът е по-добрият вариант за постигане на по-елегантен външен вид.

Кожени или текстилни якета трябва да носите, докато карате мотор?

Надяваме се вече сте малко по-наясно за предимствата и минусите на двата материала, от които се изработват мото якета и можете по-лесно да направите своя избор. 

Ако все пак търсите и нашия съвет, то мнението ни е, че трябва да се спрете на мотоциклетно яке, което ви осигурява нужния комфорт и защита по време на езда. 

За ездачите, които ще карат предимно из града и до работното място препоръчваме текстилните якета, които се предлагат в широка гама от цветове и модели, предлагат добра защита и комфорт, а цената им е много приемлива.

За уверените мотористи, които обичат високите скорости или пътешествията препоръчваме кожените мото якета, които предлагат висока защита при удар и голяма дълготрайност.

В заключение

Няма правилен или грешен отговор на въпроса: “Кожено или  яке от текстил да избера?” Разгледайте предимствата на двата материала, вземете под внимание специфичните си потребности и решете сами за себе си от какво мото яке имате нужда.