Кога е най-подходящо да си направим разсад за краставици?

Краставиците са едни от лесните за отглеждане зеленчуци. Стига да следвате стъпките по отглеждането им и да им осигурим точните условия, те ще ви задават с голяма реколта. 

Иска ли ви се пробвате да отгледате през следващия сезон вкусни краставици напълно сами? 

Как да си направите разсад сами? 

Започнете с избор и покупката на семена за краставици

Ако досега не се отглеждали зеленчуци в градината попитайте съседите, които имат опит кои сортове краставици са най-подходящи за региона, в който живеете. След това потърсете семена за краставици от някой от специализираните магазини за сортови семена и ги закупете. Прочетете описанието на сорта от опаковката и обърнете внимание на срока на годност.

Направете разсад

Най-подходящото време да си направите разсад за краставици е в средата на пролетта. В малки саксийки, пълни с обогатена почва (можете да я закупите от магазините за сортови семена), засадете семената от краставици на около 3 см дълбочина. Не слагайте повече от две семена в саксия, ако искате да получите добър разсад. 

За да покълнат, краставиците се нуждаят от топлина и вода. Затова сложете саксиите на място с много светлина и с постоянна температура от поне 20 градуса. Ако нямате такова място в къщата, можете да използвате специален нагревател или просто да изчакате до края на пролетта, за да порасне разсада нормално.

След като семената, които сте засадили в саксиите покълнат и порасне разсада, отстранете по-слабите растения (добре е в саксията да остане по един корен краставица). Щом разсада укрепне достатъчно и щом температурите навън са достатъчно високи, сте готови да засадите растенията на открито в градината.

Как да засадите разсада в домашната градина?

Изберете мястото и подгответе почвата предварително

Изберете място в градината, което се огрява от слънцето през целия ден, защото краставиците обичат да им е топличко и слънчево. Ако почвата е доста бедна или не е подхранвана отдавна, подхранете я добре преди засаждането на растенията. Можете да използвате компост, който да смесите с оборски тор или да я подхраните, добавяйки ѝ органични вещества и торове, за да подобрите качествата ѝ. Щом сте готови, полейте добре и се уверете, че почвата, в която ще засадите разсада е влажна и добре дренирана, без да е прекалено мокра и плътна.

Засадете разсада в градината

Краставиците се засаждат, когато почвата се затопли (в края на пролетта или началото на лятото). Преди да засадите растенията навън ги аклиматизирайте постепенно за около седмица. Можете да го направите като изваждате саксиите за няколко часа на ден навън. Щом се аклиматизират са готови за засаждане на открито. 

Самият процес не е никак труден. Полученият от семената за краставици разсад можете да засадите или на лехи или на “могилки”. Ако искате краставиците да растат нагоре, тогава трябва да ги засадите на лехи, на около 45 см разстояние и трябва да поставите висока решетка, по която могат да “пълзят”. Ако искате да растат по земята, тогава можете да ги засадите на “могилки”, като оставите око 90 см разстояние от корен до корен.

Как да отгледате краставици?

Това, от което най-много се нуждаят тези зеленчуци са слънце и вода, като второ им е по-необходимо. Затова е от голяма важност да ги поливате често и напоително. Ако времето не е много слънчево, поливането трябва да е поне два пъти седмично, но ако е слънчево трябва да поливате всеки ден или през ден.  Добре е да поливате или сутрин или вечер, като избягвате листата, за да не насърчавате развитието на болести по листата, които могат да съсипят растението. Имате ли възможност, напоявайте краставиците с маркуч или с капково напояване, за да предпазите листата.

Подхранвайте растенията на всеки две седмици с течен тор с високо съдържание на калий и премахвайте мъжките цветове, тъй като те придават горчив вкус на краставиците. От време на време притискайте върховете на страничните издънки, за да помогнете на краставиците да се развият добре и да станат хубави, здрави и много, много вкусни.