Класация за най-добри зимни гуми 205/70 R15

Зимата отново наближава, също както и времето за смяна на летните гуми със зимни. Много от вас сигурно вече разполагат с необходимите гуми за зимния сезон, но пък са любопитни да открият повече информация за възможни опции. Други пък тепърва ще направят своята покупка и искат да направят добра инвестиция.

Ако се разпознахте в някой от горните редове и се интересувате по-специфично от зимни гуми 205/70 R15, останете с нашата класация за най-добри модели за зима 2022-2023 г. Ще ви запознаем с полезна информация относно вида гуми, както и с победителите в различни подкатегории.

Какво представляват числата в описанието на гумите?

Може би търсите зимни гуми 205/70 R15, но не сте напълно наясно защо. Може би сте видели числата на летните си гуми и знаете, че трябва да търсите същия вид. Но знаете ли какво точно определят числата, изписани върху гумата?

Първото число (в случая 205) отговаря за ширината на гумата в милиметри. Второто число (70) ви подсказва съотношението височина - ширина. В конкретния случай, височината е равна на 70% от ширината. Тук се вмъква и буквата “R”. Тя се отнася по-скоро до конструкцията, отколкото до размера на гумата и означава, че разполага с радиални слоеве.

След буквата “R” се изписва и още едно двуцифрено число. Това е цолажът, или с други думи - диаметърът на джантата. В случая джантата ви е 15 цола, което се равнява на 15 инча. 

За кои автомобили се използват най-често гуми 205/70 R15?

Някога питали ли сте се “Защо просто всички гуми не са един и същи размер”? Тогава обслужването на колата и изборът на летни и зимни гуми би бил много по-лесен. Не би се налагало да помните всички тези размери, нали?

Да, но ако всички гуми бяха еднакви, определено щеше да липсва разнообразие във моделите и марките автомобили. Както знаете, всеки автомобил има различна товароносимост и спецификации. Производителят на модела е взел предвид ползването на точно определен вид гуми, който може да “разгърне” възможностите на колата.

Гумите 205/70 R15 се отличават с голяма сигурност и добра стабилност. Основно се срещат при 15 модела автомобили и SUV. Повечето модели принадлежат на марките Chevrolet, Subaru, CITROËN, Chrysler и Daihatsu.

С какви качества се отличават добрите зимни гуми?

Зимните гуми се отличават с изработка от по-мек, еластичен каучук, която позволява на гумата да остане гъвкава дори и при много ниски температури. Каналите на предпазителя (или грайферите) също са по-широки и дълбоки, отколкото при летните гуми, с цел да увеличат сцеплението със заснежени или заледени настилки.

Производителите на зимни гуми също залагат и на дълбоки изрезки по дължина протектора, наречени ламели. Те играят ролята на нокти и помагат на колата да се движи по вода и киша, като едновременно с това намаляват вероятността от хидропланинг. Най-важната им функция е да позволят на колата да спре навременно, но също предотвратяват и засядане в сняг.

Класация за най-добри зимни гуми 205/70 R15

Нека започнем и с класацията за най-добри зимни гуми 205/70 R15. Все пак това е причината статията да ви заинтригува толкова. Разделихме класацията на четири подкатегории, тъй като сравнението между различните модели гуми е много трудно, а също така всеки модел има своите предимства и недостатъци.

Подкатегориите са както следва:

  • Най-добри зимни гуми за мокър терен
  • Най-добри зимни гуми за снежен терен
  • Най-икономични и ефективни зимни гуми

Най-добри зимни гуми за мокър терен

За най-добри зимни гуми 205/70 R15 за мокър терен избрахме моделът Bridgestone Blizzak LM-005. Гумите се отличават с много добро съпротивление при аквапланинг и отлично сцепление при сняг. Отличават се с къс спирачен път както за мокър път, така и при снежни условия. Предимство е ниският разход на гориво.

Най-добри зимни гуми за снежен терен

С най-добро представяне на снежен терен са гумите Vredestein Snowtrac 5. Доминира над всички останали модели, когато говорим за спирачен път при сняг и лед. Има огромно количество ламели, за да подпомогнат шофьора и в най-тежките зимни условия. Ефективно отвежда водата и има висока устойчивост при аквапланинг. 

Най-икономично, но ефективно решение

За най-икономично решение, избрахме моделът Nokian WR Snowproof, който обаче не отстъпва по ефективност. Взехме предвид нивото на съпротивление, първоначалната цена и разхода за гориво. Този модел на Nokian има много добро управление на мокър терен и сняг, къс спирачен път на сухи и заснежени пътища, както и ниски разходи за поддръжка.

Източник на изображението: Pexels.com