Какво знаем и не знаем за Аюрведа?

Тези, които се грижат за здравето си, вероятно са чували тази загадъчна и екзотична дума - АЮРВЕДА. Какво всъщност означава тя? Самият термин идва от санскритските корени „Ayus“ - „живот“, и „Veda“ - „знание, мъдрост“. Следователно Аюрведа не е нищо повече от „наука за живота“. 

Аюрведа се основава на разбирането на законите на Вселената. Тя разглежда човешкото тяло като цяло от няколко компонента, говорейки за тясната връзка между душата и тялото. Аюрведичните методи за диагностика и лечение отчитат почти всички области от човешкия живот, като обръщат внимание на физическото, емоционалното и психическото състояние на човека, както на средата и дори на сезона, в които живее.

Арсеналът на Аюрведа терапии включва разнообразни сложни лечения. Те се основават на задълбочени познания за доктрината за храненето, подбрани индивидуално за всеки човек в съответствие с вида на телесната конституция, науката за билките (включваща над 3000 вида билки и подправки), специални техники за прочистване (например Панчакарма), масажи и други здравословни условия и процедури. И всичко това е съчетано с йога и медитация.

Да възстанови здравето и да предотврати развитието на сериозни заболявания са основните задачи на Аюрведа. Някои хронични заболявания, като ревматизъм или хипертония, обаче също могат да бъдат излекувани чрез използване на автентични аюрведични лечебни методи. Възможностите на Аюрведа са безкрайни!

Най-старата лечебна традиция

Аюрведа е възникнала преди повече от 5000 години и води своите корени от великата цивилизация от миналото - ведическата Индия. Само няколко исторически факта свидетелстват за този период. Появата на Аюрведа е свързана с медитациите на гледачи, индийски риши, чиито учения се предават устно от учител на ученик. Първите писмени споменавания за него се срещат в Упанишадите на индуистките писания, датиращи от последните векове пр. Н. Е. Тогава Аюрведа се формира във вида, в който я познаваме сега. В „златната епоха“ се появяват и класическите трактати за Аюрведа Чарака-Самхита и Сушрута-Самхита, които са в основата на всички аюрведически учения.

От 6 век пр. Н. Е., По време на разцвета на будизма, Аюрведа се разпространява активно. Появяват се аюрведични университети и клиники. През 200-те години на английската колонизация, започвайки от средата на 18 век, тя, напротив, е в упадък - всички аюрведически университети са затворени. И едва през 20-те години на ХХ век, с подкрепата на Махатма Ганди, училищата се отварят отново и Аюрведа започва нов етап от своето развитие, получавайки през 1947 г., заедно с независимостта на Индия, статут на официална медицинска система

Теорията за трите доши

У всеки човек се появяват и трите доши. Във всеки конкретен индивид могат да доминират една или две доши. Именно съотношението на дошите определя физическите и психическите характеристики на човека. Въз основа на това Аюрведа идентифицира седем типа телесна конституция - вата, пита, кафа, вата-пита, пита-кафа, вата-кафа и вата-пита-кафа.

Конституцията на тялото описва силните и слабите страни на човек, определя неговата предразположеност към определени заболявания, а също така обяснява естеството на усвояването на храната и реакцията на организма към климата или околната среда. Следователно, този подход, основан на определяне на вида на телесната конституция, е предпоставка за ефективно лечение или профилактика на всяко заболяване.

Основни характеристики на Вата тип:

Аскетична слаба физика, суха кожа, непоносимост към студено и ветровито време, лош апетит и храносмилане, склонност към запек, впечатлителност, психологическа чувствителност, добра краткосрочна памет, тревожност, нарушения на съня.

Основните характеристики на типа Пита:

Нормална, пропорционална физика, нормална кожа, непоносимост към топлина, добър апетит и храносмилане, жажда за студени храни и напитки, придържане към правилна диета , предимно червена коса, тенденция към развитие на лунички, организационни и ораторски умения, умерена памет, остър ум, предприемчивост, нетърпение, раздразнителност.

Основните характеристики на типа Кафа са:

Добре изградена физика, склонна към мазна кожа, лош апетит и бавно храносмилане, силна коса с дебел косъм, висока издръжливост, консистенция и бавност във всичко, спокойствие и уравновесеност, добра дългосрочна памет, дълбок и дълъг сън, трудна раздразнителност. 

Пълен анализ на тялото може да извърши само опитен аюрведичен лекар.

Здраве и болести в Аюрведа

Аюрведа Кур - Behandlung

Според аюрведическите учения балансът на дошите е ключът към дълъг и здравословен живот. Ако Вата, Пита и Кафа работят хармонично, тогава в тялото цари хармония - човек е здрав и щастлив. Когато една или повече доши са в дисбаланс, това може да доведе до емоционална нестабилност и развитие на различни заболявания.

Как да разберете в какво състояние са вашите доши? Най-добре е да се допитате до професионалистите по аюрведична медицина, които работят в Аюрведа клиниките в Банско и София. Ако имате проблеми, именно те ще идентифицират причините за нарушаване на баланса на вашите доши. В повечето случаи, за възстановяването им е достатъчна една промяна в диетата ви или няколко специални масажа. 

Но за това думата имат специалистите – доверете им се!