Какво най-често крадат крадците и как влизат в дома ви

Мисълта, че някой би могъл да влезе в дома ви и да открадне най-цените ви вещи, е наистина кошмарна. Освен материалната загуба, често шокът да разбереш, че някой непознат е тършувал из личните ви вещи, е труден за понасяне. Но дали сами сме виновни, че в забързаното ежедневие, пропускаме да обърнем внимание на входната врата и ключалката й?

Пазенето на дома ви в безопасност, със сигурност е един от основните ви приоритети, независимо дали притежавате мястото или живеете под наем. Някои хора подхождат към страха си, като не правят нищо и се надяват на най-доброто. Други, предприемат крайни предпазни мерки, за да държат крадците далеч от имота си.

Повечето хора не осъзнават, че първото нещо, върху което трябва да се фокусират, е качествената входна врата и здравата ключалка. Ако не сте сигурни, дали вашата брава и ключов механизъм са достатъчно добри, можете да се доверите на Ferismith.bg  за подмяна. Най-честите обири са заради лошо укрепена врата и брава, която може да се разбие много лесно.

Какво най-често търсят крадците в дома ви?

Обикновено, крадците работят бързо. Средно, им отнема не повече от 10 мин. Това е така, защото те знаят точно какво търсят в един дом. Най-често това са вещи, които могат да продадат лесно, за висока сума пари. Поради тази причина, е добре да се запознаете, за какво се оглеждат крадците в един имот.

 • Парични средства - те не могат да бъдат проследени и са лесни за пренасяне;
 • Малка електроника - това включва лаптопи, таблети, телефони, камери, фотоапарати и други;
 • Бижута - те се пренасят и продават лесно;
 • Документи - някои от крадците могат да вземат личните ви документи, с цел да се възползват от вашата самоличност;
 • Медикаменти - скъпите лекарства може да не са конкретна цел за нахлуването, но понякога примамват обирджиите;
 • Ключове за кола - по този начин лесно ще си осигурят достъп до автомобила ви;
 • Скъп алкохол - повечето крадци не тършуват специално за алкохолни напитки, но ако се натъкнат случайно, не биха отхвърлили няколко бутилки.

Редки са случаите, в които се изнасят по-обемни вещи или мебели, дрехи, части за коли, козметика и други.

Обичайните места, които претърсват крадците в дома ви

Повечето хора пазят ценностите си в спалнята, така че обикновено това е първата им спирка. Фантастичната кутия за бижута на скрина е неустоима. Те със сигурност биха проверили гардероба, търсейки скрити пари или скъпи дрехи.

В детските стаи често има електронни игри, лаптопи и таблети. Крадците не биха пропуснали да я прегледат. Следва всекидневната и семейният офис (ако имате такъв). Тези места са идеални за намиране на сейфове, електроника и пари. В случай, че имат повече време, крадците биха заобиколили през мазето, гаража и задния двор.

Ако имате съмнения, че в дома ви може да нахлуят крадци е най-добре да се разходите из къщата или апартамента си, и да ги погледнете с „нови очи“. Огледайте се, дали имате много видни вещи по масата и плотовете, скъпи бижута, поставени на тоалетката в спалнята или други ценности, които биха били леснодостъпни при обир.

врата със сигурна брава

Как крадците влизат в дома ви

Най-често, за да влязат в имота ви, крадците използват входната врата. Другите начини, за нахлуване, с цел грабеж са: през прозорци, катерене по огради или различни видове растителност, през гаражни врати или други задни входове.

Ето и някои факти, които е добре да имате предвид:

 • Повечето кражби се извършват между 10:00 и 15:00 часа, когато хората работят и са извън домовете си;
 • Крадците са склонни да избягват имотите, с монтирани системи за сигурност;
 • По-голяма част от пробивите са извършени от крадци, които живеят наблизо;
 • В повечето случаи, продължителността на кражбите е около 10 минути;
 • Близо 30 % от грабежите се осъществяват, заради отключена врата или отворен прозорец;
 • Повече от една трета от престъпниците влизат през входната врата;
 • Крадците обикновено отиват първо в спалнята.

Една от основните пречки за крадците е доброто заключване на вратите

Повечето крадци са мързеливи и търсят лесни цели. Едни от най-честите начини за влизане, е чрез разбиване на врати или чупене на ключалки. Собствениците на жилища и къщи е добре да използват добри и доверени ключари. Домовете без мерки за сигурност, са пет пъти по-склонни да бъдат ограбени, от тези, които са предприели, дори и някои прости методи за защита. Добрите брави на прозорците и вратите могат да направят голяма промяна. Скриването на всички ключове, включително и на този за автомобила, е задължително. Уверете се, че когато излизате от вкъщи сте заключили всички входове и сте затворили прозорците. Ако се налага, сменете бравата на вратата или поставете допълнителни механизми за заключване. Качественият и здрав патрон ще ви осигури повече сигурност. При съмнения и проблеми, потърсете помощта и съвета на добър ключар.