Какви сладкиши могат да ядат веганите?

Ако сте размишлявали над въпроса какви сладкиши могат да ядат веганите, сте попаднали на правилното място. Има много сладкиши, които веганите могат да консумират, включително Skittles, Blue Sour Patch Kids, Oreos, дори торти и бонбони, стига да са приготвени правилно. Последвайте този линк, ако искате да видите някои вкусни сладкиши, подходящи за вегани.

Skittles

Един от бонбоните, които са популярни сред веганите, е Skittles. Skittles е марка бонбони, произведени от Mars и Wrigley Company. Skittles са подходящи за вегани, защото не съдържат желатин, палмово масло, естествени аромати или изкуствени оцветители. Въпреки това някои специални разновидности на Skittles могат да съдържат животински съставки.

Можете лесно да намерите вегански Skittles в магазина за хранителни стоки. Тези бонбони с цвят на дъга са произведени от растителни съставки и не съдържат никакви животински продукти. Skittles не съдържат желатин, който се произвежда от животински колаген и не е веган. Компанията спря да добавя желатин в бонбоните си през 2010г.

Blue Sour Patch Kids

Макар че децата със заквасени лепенки може да не отговарят на най-строгите вегански диети, веганите все пак могат да им се насладят. Тези бонбони се произвеждат от царевичен сироп и царевично нишесте. Те не съдържат желатин, който е страничен продукт от животински продукти.

Въпреки че компанията не уточнява какъв вид захар използва, тя казва, че не използва костен въглен - материал, получен от животински кости. Въпреки това не всички марки тръстикова захар използват костен въглен. Други използват гранулиран въглен, в който няма животински продукти. Въпреки че компанията не даде категоричен отговор за източниците си на захар, възможно е в някои Sour Patch Kids да се използват животински продукти.

Maynards

Много хора смятат, че бонбоните Maynards са само за деца, но бонбоните имат варианти и за вегани. Компанията произвежда няколко вегански бонбона, сред които пухкави праскови и мини бисквитки. Има и няколко разновидности на винени дъвки и винени бонбони Maynards.

Например, Jelly Babies, произведени от Maynards, не са подходящи за вегани. Най-разпространените видове съдържат желатин, който се произвежда от свинско месо. Можете да намерите и подходящи за вегани марки желирани бонбони, като например Jelly Belly. Но трябва да обърнете внимание на съставките: някои желирани бонбони, като например Swedish Berries, може да съдържат пчелен восък.

Oreos

Ако искате да ядете Oreos, без да се притеснявате за съставките от животински произход, можете да си направите веганска версия у дома. Тези бисквити имат много по-малко съставки от купените в магазина. Освен това домашно приготвените вегански Oreos са направени със съставки, които са по-полезни за околната среда.

Първоначално Oreos са били направени със свинска мас, която е мазнина от прасета. Но в края на 90-те години на миналия век компанията преминава към частично хидрогенирано растително масло. Освен това компанията е заменила свинската мазнина с палмово масло, което е растително масло.

Гроздови ботаници

Ако сте веган с желание за сладко, може би се чудите как можете да ядете гроздови Nerds. Те са вегански, но не съдържат червения оцветител, известен още като кармин. Този оцветител се получава от буболечки в Централна и Южна Америка и не е веган.

Има обаче някои изключения. Въпреки че може да си мислите, че ягодовите Nerds са веган, това не е така. Червеният оцветител, карминът, се получава от смачкани насекоми и не е веган.