Какви храни трябва да избягва диабетикът?

Поддържането на нивата на кръвната захар под контрол означава да избягвате храни с високо съдържание на захар, мазнини или рафинирани въглехидрати. Замразените храни са удобни и вкусни, но също така съдържат голямо количество калории, консерванти и натрий. Когато избирате замразени храни, избирайте такива с повече калории и съобразете съдържанието на въглехидрати с дневния си прием на въглехидрати. Можете също така да замразявате плодове и зеленчуци, за да добавите по-късно повече фибри и антиоксиданти към диетата си.

Избягване на сладки храни

Захарните храни са с високо съдържание на калории и въглехидрати. Те са богати и на фруктоза - вид захар, която допринася за затлъстяването и диабета. Вместо да пиете газирани напитки, изберете чаша вода с резен лимон. Водата с лимон почти не съдържа калории и съдържа малко количество фруктоза.

Захарта може да бъде под много форми, а различните видове захар имат различно въздействие върху нивата на кръвната захар. Важно е да се прави разлика между естествените и преработените захари. Докато естествените захари са с по-ниско съдържание на калории, рафинираните захари не съдържат основни хранителни вещества. Те често се използват в преработвателната промишленост, тъй като придават вкус и цвят на храната и действат като консервант.

Избягване на млечни продукти с високо съдържание на мазнини

Избягването на високомаслени млечни продукти за диабетици е мъдър ход за хората с диабет. Тези видове храни са с високо съдържание на наситени мазнини, които се свързват с повишен LDL холестерол и риск от сърдечносъдови заболявания. Въпреки това, ако сте диабетик, трябва да сте сигурни, че се храните разнообразно, а не само нискомаслено.

Няколко проучвания показват, че консумацията на нискомаслени млечни продукти може да намали риска от поява на диабет тип 2. В едно от проучванията хората с преддиабет са имали по-нисък риск от Т2Д, отколкото тези, които са консумирали високомаслени млечни продукти. Друго проучване на преддиабетици и диабетици установява връзка между консумацията на нискомаслени млечни продукти и намаления риск от диабет.

Избягване на рафинирани въглехидрати

За хората с диабет е важна диета, която е с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати. Тези въглехидрати имат ниска хранителна стойност и са с високо съдържание на калории. Процесът, използван за обработката на тези храни, ги лишава от много от хранителните им вещества. Освен това те са склонни да повишават кръвната захар по-бързо от сложните си аналози.

Рафинираните въглехидрати също така предизвикват възпаления в организма. Те задействат ензими, образуващи глицериди, и карат мастните клетки да освобождават свободни мастни киселини, които активират възпалителни сигнални пътища. Това може да допринесе за прекомерното натрупване на мазнини в тялото. Освен това те насърчават образуването на коремни мазнини - опасен вид мазнини, от които е трудно да се отървем.

Избягване на ароматизирано кисело мляко

Избягването на ароматизирано кисело мляко при диабетици може да бъде трудна задача за диабетиците. Проблемът е, че повечето видове овкусено кисело мляко съдържат твърде много захар. Вместо това трябва да изберете кисело мляко "без добавена захар", в което се използват заместители на захарта. Тези заместители на захарта, като например сукралозата, не влияят на нивата на кръвната захар, но променят вкуса на киселото мляко. И така, как да намерите най-доброто кисело мляко за диабетици?

Най-добрият вид кисело мляко за диабетици е с ниско съдържание на ГИ, което има по-малка склонност да повишава кръвната захар. Друг вид кисело мляко за диабетици е овкусено с плодове или зеленчуци. Този вид кисело мляко е с високо съдържание на протеини и ще намали глада, което ще помогне за загубата на тегло.

Избягване на месо с високо съдържание на мазнини

Ако имате диабет, трябва да избягвате консумацията на високомаслени парчета месо. Те са с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да повишат холестерола ви и да стимулират възпаления, които са рискови фактори за диабета. Консумацията на месо с високо съдържание на мазнини може също така да увеличи вероятността от сърдечни заболявания. Тя се свързва и с увеличаване на висцералните мазнини, които намаляват способността на организма да използва инсулина.

Когато избирате месо, избирайте по-постни разфасовки, като бут например. Тези видове разфасовки съдържат по-малко мрамор и е по-малко вероятно да имат видими мазнини. Можете също така да избирате месни разфасовки с ниско съдържание на натрий. Освен това трябва да ограничите количеството преработени меса, които консумирате. Можете също така да проверявате етикетите на опаковките на месните продукти, за да се уверите, че те не съдържат прекомерни количества наситени мазнини.

Повече по темата може да научите на следния линк: какво не трябва да ядат диабетиците