Как работи лазерната епилация: науката зад процедурите

Лазерната епилация е популярна козметична процедура, която използва концентриран лъч светлина за премахване на нежеланото окосмяване. Това е неинвазивен, дълготраен метод за обезкосмяване, който често се предпочита пред традиционните методи като бръснене или кола маска. Но как работи? В тази статия ще изследваме науката зад лазерната епилация и как тя се насочва към космения фоликул, за да предотврати бъдещ растеж.

Науката за лазерната епилация

Процесът на лазерна епилация се основава на принципа на селективната фототермолиза. Това означава, че определена дължина на вълната на светлината е насочена към космения фоликул, който се абсорбира от меланина в косъма. Меланинът е пигментът, който придава цвета на косата и се намира в по-високи концентрации в ствола на косъма и фоликула, отколкото в околната кожа.

Когато лазерната светлина се абсорбира от меланина, тя се превръща в топлина, която уврежда космения фоликул и предотвратява бъдещия растеж на косата. Топлината също унищожава космената луковица, която е частта от космения фоликул, отговорна за производството на ново окосмяване.

Как работи лазерната епилация - устройство на лазера

Лазерът, използван при епилация, е проектиран да се насочва само към меланина в косъма, без да уврежда околната кожа. Това се постига чрез използването на специфична дължина на вълната на светлината, която се абсорбира от косъма, но не и от кожата. Лазерът също е проектиран да пулсира за част от секундата, позволявайки топлината да се абсорбира от косъма, без да причинява увреждане на кожата.

Видове лазери, използвани при епилация

Има няколко типа лазери, използвани при обезкосмяване, всеки със собствена дължина на вълната и характеристики. Най-често използваните лазери за обезкосмяване са александритният лазер, диодният лазер, Nd:YAG лазерът и IPL (Intense Pulsed Light) лазерът.

Александритният лазер има дължина на вълната от 755 нанометра и е най-подходящ за светли до маслинени тонове на кожата. Диодният лазер е с дължина на вълната 810 нанометра и е ефективен за всеки тип кожа. Nd:YAG лазерът има по-голяма дължина на вълната от 1064 нанометра, което го прави най-подходящ за по-тъмни тонове на кожата. IPL технически не е лазер, но работи по подобен начин, като доставя светлина с множество дължини на вълната към кожата.

Лазерът, използван за обезкосмяване, се избира въз основа на типа кожа и цвета на косата на пациента. Идеалният кандидат за лазерна епилация има тъмна коса и светла кожа, тъй като контрастът между косата и кожата улеснява насочването на лазера към космения фоликул.

Как работи лазерната епилация - видове лазери

Необходим брой процедури

Необходими са множество процедури за оптимални резултати с лазерна епилация. Броят на необходимите процедури зависи от няколко фактора, включително типа кожа на пациента, цвета на косата и зоната, която се третира. Повечето пациенти се нуждаят от между 6 и 8 лечения, на разстояние от 4 до 8 седмици.

По време на всяко третиране косата в целевата зона ще бъде в различен етап от цикъла на растеж. Лазерът е най-ефективен, когато косата е в стадий на активен растеж, така че са необходими многократни процедури за насочване към цялата коса в зоната.

Заключение

Лазерната епилация е ефективен метод за обезкосмяване, който използва специфична дължина на вълната на светлината, за да се насочи към космения фоликул и да предотврати бъдещ растеж на косата. Лазерът е проектиран да се абсорбира от меланина в косъма, без да уврежда околната кожа. Необходими са множество процедури за оптимални резултати, а лазерът, използван за обезкосмяване, се избира въз основа на типа кожа и цвета на косата на пациента. С подходяща грижа и поддръжка, резултатите от лазерната епилация могат да бъдат дълготрайни и да намалят необходимостта от традиционни методи за епилация като бръснене и кола маска.

Повече информация на https://satorilaser.bg/%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/