Как да предпазите волана на колата си от износване

Несъмнено една от най-податливите на захабяване части от автомобила е воланът. Това е така, защото той обикновено е с кожено покритие, което постоянно е в контакт с ръцете на шофьора. Често е подложен и на различни температури. 

Нека разгледаме начините, по които можете да се грижите за него, за да запазите добрия му външен вид възможно най-дълго.

Как да предпазите волана на колата си от износване

Източник на изображението: pexels.com

Причини за износване

Потта и мастните секрети от човешката кожа могат да бъдат много агресивни към кожата на волана. С течение на времето неговото покритие губи блясъка си и се напуква. 

В много случаи могат да се образуват захабявания на волана, съответстващи на позицията на ръцете “10 и 10”, тъй като е най-често използваната поза. Следователно там износването е по-голямо. 

Воланът на автомобила трябва да бъде защитен

За да защитите волана на автомобила си, най-очевидното и лесно решение е да закупите калъф. На пазара има огромен избор и безброй решения от различни цветове и материали.

Важно е да изберете такъв, който да гарантира добро сцепление и преди всичко да прилепва идеално към волана на автомобила. Преди всичко, безопасността е на първо място.  

Избягвайте текстилните материи, които могат да попречат на добрия захват на волана. Освен това, от естетическа гледна точка, е възможно да не ви допаднат цветовете, ако предпочитате минималистичните дизайни. 

Почистване на волана

Оригиналният кожен волан трябва да се поддържа много внимателно, за да се предпази от износване. Периодичното използване на специфичен почистващ препарат ще ви позволи да премахнете замърсяванията, запазвайки нейните блясък и мекота. 

Когато поддържате волана с висококачествени препарати за естествена кожа, вие ще го направите по-малко податлив на пукнатини и обезцветявания. 

Предпазване от слънцето

Един от най-сигурните врагове на запазения волан е слънцето. Понякога не е възможно да паркирате колата си на сянка, а слънцето, особено през лятото, може значително да повреди волана ви. 

Достатъчно е да се оборудвате със сенник, за предпочитане от топлоизолационен материал. В допълнение към запазването на волана, тази мярка е в полза за запазването на приемлива температура в купето.

Смяна на волана

Когато воланът ви е непоправимо износен, е време да го смените с нов. Цените варират спрямо марката и това дали той е чисто нов или втора употреба. 

Закупуването на волан втора ръка от шофьорите в България е все по-предпочитана опция. Причината е във високото качество и достъпните цени. Разбира се, когато той е закупен от лицензиран магазин за авточасти втора употреба. 

Обикновено цените са между 10 и 350 лв, като това зависи от вида волан - универсален или оригинален на марката автомобил. 

За да обобщим, когато воланът е в добро състояние, той осигурява добро сцепление между него и ръцете ви. Използването на калъф, поддръжката с препарати за кожа и поставянето на топлоизолационен сенник могат да се погрижат за неговото здраве. 

В случаите, в които сте пропуснали фазата с поддръжката или сте закупили така автомобила си, винаги можете да замените волана с такъв втора ръка. Съветът ни е да се обръщате само към доказали се магазини за използвани авточасти, които предоставят и гаранция към продуктите си.