Как да финансирате мечтания нов дом

За по-голямата част от потребителите най-голямо значение след избора на имот има  финансирането. Те разчитат на жилищни и ипотечни кредити, за да заживеят в собствен дом.

При търсене на жилище е важно да определите внимателно и точно бюджета си за покупка на имота. Да прецените колко лични средства можете да отделите първоначално, за да осигурите част от средствата, и какъв е размерът на финансирането, от което ще имате нужда.

В този материал ви съветваме да си зададете два важни въпроса:

  1. Каква сума мога да отделя месечно за вноска по кредита ми в дългосрочен план?
  1. Как ще се променят месечните ми разходи след кредита – месечна вноска, годишна застраховка, данък на имота, но от друга страна, отпадане на разходи за наем или др.?

Какво е важно за финансиращата банка

При кандидатстване за кредит банката взема предвид и другите ви месечни плащания по кредитни задължения. Затова размерът на месечната ви вноска по кредита и другите ви месечни задължения по кредити не трябва да надхвърля определен процент или т.нар. коефициент дълг – доход, например 50 - 60%.

Банката може да ви предостави финансиране за покупка на имот, строителство на къща или довършителни работи, като ще изиска самоучастие от вас около 20%. При финансиране с ипотечен кредит се прави оценка на имота, спрямо която повечето банки определят размера на кредита, който биха отпуснали. 

Експертите на Банка ДСК биха ви посъветвали да получите т. нар. предварително одобрение спрямо доходите ви, преди да пристъпите към капариране на имот и предварителен договор за покупка. 

Колко време отнема процесът на финансиране

Стандартно процесът по отпускане на ипотечен кредит отнема между 2 и 3 седмица. Важна е готовността ви за предоставяне на документи за имота, за т. нар. правно становище. Основните стъпки, които обобщават от Банка ДСК, са:

  1. Първоначална консултация, която може да се обедини с подаване на искане за предварително одобрение. 
  2. Изготвяне на оценка на имота. 
  3. Изготвяне на правно становище за имота. 
  4. Окончателно одобрение и подписване на договор. 
  5. Изповядване на сделката при нотариус и усвояване на кредита. 

Възможно ли е дистанционното кандидатстване за жилищен кредит       

Безспорно технологиите стават все по-важни и за сектора на недвижимите имоти. Дигиталната трансформация помага във всеки един от процесите – от намирането на имот, през необходимата документация и финансирането му, до осъществяването на покупка. 

Банка ДСК вече предоставя изцяло дистанционно кандидатстване, което стига до момента на подписване на договор. Консултациите са онлайн или с видео разговор, документите се подписват с Евротръст, проследяването на статуса по кредита и предоставянето на документи се извършва в онлайн кредитен портал и не на последно място, клиентите вече могат да подпишат и договора си с КЕП. 

Какво по-различно предоставя dskhome.bg

Иновация на българския пазар в тази сфера е сайтът за имоти и ипотечни кредити на Банка ДСК 

В портала може да откриете не само оферти за имоти, но и да филтрирате търсенето си спрямо възможностите за вноска по кредит, а след като изберете своя нов дом – да разгледате опциите за финансиране и да запазите час за консултация с експерт, преди да пристъпите към финализиране на покупката.

Друго улеснение е възможността за оценка на пазара на всяко жилище. Тя дава информация за броя на предлаганите аналогични имоти, за движенията в цената в рамките на година, както и за бъдещата доходност при отдаването му под наем. Имате възможност да видите детайли за заобикалящата среда – детски градини и училища в близост, ресторанти, молове, болници и др. 

Като потребители на платформата може да определите и индивидуални параметри по кредита, да получите онлайн ипотечен сертификат, както и да преминете дистанционно през процеса на кандидатстване. Платформата предлага и детайлна информация за съпътстващите разходи за покупка като данъци и нотариални такси.