Kак да спечелим пари с правилата финансовата дисциплина!

Трудностите при натрупването на пари възникват не само при хора със скромни доходи, но и при тези, които печелят доста добре. Има много причини, които да ви мотивират да спестявате - жилище, кола или желано туристическо пътуване. Основните пречки обикновено са липсата на финансова грамотност и неправилното отношение към планирането. Въпреки това, ако все още не сте успели да съберете значителна сума, никога не е твърде късно да научите как да печелите пари, за да постигнете определена цел, да осъществите дълго обмисляна бизнес идея или да реализирате мечтите си без заеми.

Какво ви пречи да спестявате пари?

Подобряването на финансовото състояние за някои хора изисква да се освободят от навика да живеят в дългове и да купуват скъпи неща само на кредит. За други създаването на спестявания е свързано по-скоро с лошото планиране на времето – прекарват твърде много време в неща, които не могат да им донесат приходи.

Най-често пречките пред натрупването на богатство, независимо от размера на приходите, са:

  • Липса на цел. Желанието за събиране на средства за ваканция без избор на дата, страна или хотел не може да се счита за цел. Хората, които са вдъхновени от конкретно желание, е много по-вероятно да успеят да създадат финансова възглавница;
  • Навикът да харчите всичко спечелено. Много хора с увеличаващи се доходи паралелно увеличават разходите, защото изглежда, че нищо не ви пречи да вечеряте още веднъж в ресторант, да купите още един чифт обувки и т.н.;
  • Импулсивни разходи. Непланираното закупуване на различни неща, "краде" значителна част от бюджета и не остават пари за по-съществени покупки;
  • Липса на контрол върху изразходването на припечелените средства. Ако човек не знае колко пари харчи, за да плати за комунални услуги, пътуване и храна, не може да става въпрос за компетентно бюджетно планиране;
  • Пренебрегване на ползите от отстъпките. Промоциите са чудесна възможност да купите жизненоважните неща на намалена цена, а останалите могат да бъдат спестени за изпълнението на целта.

Как и от къде да започнете да спестявате пари?

На първо място, определете целта, която трябва да бъде специфична, например, "да отидете през декември тази година в Мексико за определен брой дни по определена програма." След като сте научили за цената на билета и като вземете предвид други разходи, определете необходимата сума и заделяйте пари месечно на равни части.

За да се доближавате една стъпка по-близо до целта всеки ден, използвайте следните съвети:

  • Започнете да изчислявате всички разходи. След получаване на заплата, разпределете парите за отделните разходи и оставете част от тях с цел спестяване.
  • Оптимизирайте бюджета си. Вместо да посещавате ресторант на определен период от време, приготвяйте здравословна храна у дома, използвайте измиване на автомобила на самообслужване и др.
  • Нека ви стане правило да не купувате спонтанно всяко нещо, което ви харесва. Дайте си няколко дни да помислите. Най-вероятно ще разберете, че това нещо не ви е изключително необходимо.
  • Когато отивате в магазина, задайте ограничение на разходите. Можете също да планирате сумата на ден. В същото време е желателно да има само зададена сума пари в брой.

В случая, когато вашата цел е дългосрочна, си струва да помислите за инвестиране в пасивен доход, по-специално, депозит. Вземете под внимание основните правила на финансовата грамотност и сближете мечтите си.