Изкуството за печене на перфектния хляб

Хлябът е бил основна храна от векове, с богата история и културно значение, което обхваща целия свят. Независимо дали става дума за топлата, хрупкава франзела от Франция, дъвчащата закваска от Сан Франциско или мекия, пухкав наан от Индия, хлябът е обичан заради превъзходния си вкус и гъвкавост. Но с толкова много рецепти и техники може да е трудно да разберете откъде да започнете, когато става въпрос за печене на хляб.

Добрата новина е, че правенето на хляб е сравнително прост процес и с малко ноу-хау и малко практика всеки може да направи вкусен хляб. Независимо дали сте опитен пекар или начинаещ, това ръководство ще ви помогне да овладеете изкуството на правенето на хляб и да създавате перфектния хляб всеки път.

Съставките

Хлябът се приготвя само с няколко прости съставки: брашно, вода, мая, сол и понякога захар или масло. Важно е да използвате правилния вид брашно, тъй като различните брашна имат различно съдържание на протеини и ще повлияят на текстурата на вашия хляб. За мек, пухкав хляб потърсете брашно за хляб с високо съдържание на протеини. За по-хрупкав хляб използвайте универсално брашно или смес от универсално и пълнозърнесто брашно.

Изкуството за печене на перфектния хляб - съставки

Маята е съставката, която кара хляба да бухне, така че е важно да използвате качествена мая, която е свежа и активна. Можете да използвате или активна суха мая, или незабавна мая, но не забравяйте да проверите срока на годност и да проверите маята, преди да я използвате, за да сте сигурни, че все още е активна.

Водата трябва да е хладка и с добро качество, тъй като минералите и примесите във водата могат да повлияят на вкуса и структурата на хляба. Солта помага да се контролира маята и да се придаде вкус на хляба, докато захарта или олиото могат да се използват за захранване на маята и добавяне на богатство към тестото.

Техники

Има много техники за приготвяне на хляб, но един от най-популярните и прости методи е основната рецепта за тесто. За да направите основно тесто, просто смесете брашното, маята, солта и захарта (ако използвате) в голяма купа за смесване. Постепенно добавете водата и разбъркайте, докато се получи тесто, след което го извадете върху набрашнена повърхност и месете няколко минути. Тестото трябва да е гладко и еластично, когато е готово.

Изкуството за печене на перфектния хляб - техники

След като тестото е омесено е време да втаса. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте с найлоново фолио или влажна кърпа и го оставете да втаса на топло място без течения за около час или докато удвои обема си.

След това надупчете тестото и го оформете на питка. Поставете хляба в намаслена тава за хляб и го оставете да втаса отново за около 30 минути или докато достигне до върха на тавата.

Най-после е време да изпечем хляба. Загрейте фурната си до 220°C и поставете хляба във фурната. Печете около 30-40 минути, или докато коричката стане златисто кафява и питката звучи кухо при почукване по дъното.

Наслаждавайки се на вашия перфектен хляб

Няма нищо като вкуса и аромата на прясно изпечен хляб и с това ръководство за изкуството на правене на хляб ще можете да създавате вкусни хлябове, които са меки, пухкави и с коричка. Независимо дали печете за вашето семейство, приятели или просто за себе си, няма нищо по-различно от удоволствието да отхапете идеално изпечен хляб. Така че защо не започнете днес и не овладеете изкуството на правенето на хляб?

Източник: Симид