Историята на Prada

Ако се чудите кой е собственик на Prada, не сте сами. Тази статия ще ви запознае с увлекателната история на тази италианска компания за дрехи и ще ви предостави някои интересни факти за марката. Ще научите също така за Патрицио Бертели и Раф Симънс. Брандът е известен с дрехите, очилата и парфюмите си. Ако сте любители на ароматите им, един от най-предпочитаните парфюми от българските потребители, се оказва "Prada La Femme Intense". Той е на пазара от няколко години вече, като уханието му е с флорални нотки, много подходящ за специални вечери. Повече за него, може да видите тук - https://dolce.bg/Prada/prada-la-femme-intense-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%84%D1%8E%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-edp-50-ml-63672

Миуча Прада

Ако някога сте се чудили какво е правила Миуча Прада през живота си, не сте сами. Миуча Прада, американски моден дизайнер, е вдъхновение за безброй жени по целия свят. Нейните творби са изтънчени, с акцент върху наратива и историческото майсторство на занаятчията. Заедно със съпруга си, Патрицио Бертели, Миуча Прада създава модна къща, която днес е двигател на индустрията. Като движеща сила на модната къща Prada, Миуча Прада има уникален поглед върху това какво прави една модна къща успешна.

Докато защитава докторската си степен по политически науки, Миуча Прада работи като професионален мим в продължение на пет години. Едновременно - тя е член на Италианската комунистическа партия и лидер на движението за правата на жените в Милано - през 70-те години на миналия век. На двадесетгодишна възраст се присъединява към семейния бизнес. По онова време Миуча смята, че светът на модата е загуба на време, затова се присъединява към фирмата на дядо си Марио Прада.

Патрицио Бертели

Патрицио Бертели е италиански милиардер, собственик на Prada Group. Той е главен изпълнителен директор заедно със съпругата си Миуча Прада. Към март 2022 г. нетното състояние на Бертели се оценява на 4,5 млрд. щатски долара. Патрицио е член на Залата на славата на Prada. По-долу са изброени някои от неговите постижения и историята зад създаването на марката Prada.

Когато Миуча Прада постъпва на работа в Prada през 1975 г., тя прави своя дебют с найлонова чанта. Материята скоро се превръща в култова. Двойката обединява усилията си през 1977 г. и преобразява съдбата на бранда. Двойката си сътрудничи и за създаването на музей в Милано, в който са представени архивът на Prada, лодките Luna Rossa и колекцията от произведения на изкуството на Prada. Днес Миуча Прада казва, че мисли за промяна всеки ден.

Раф Симънс

В допълнение към проектирането на колекциите мъжки и дамски облекла на Prada, Раф Симонс си сътрудничи и с редица художници. Колекцията му за пролет-лято 1998 г. "Черни палми" включваше картини на Франк Клейс и Питър Савил, а колекцията му за есен-зима 2003 г. включваше колекция от текстил на британския художник Дейвид Симс. Колекция пролет-лято 2002 г. пък предлагаше съчетание на младежки аутсайдерски облекла с традиционно бизнес облекло. Тази визия веднага бе оценена високо от модните критици и спечели незабавни последователи.

Саймънс учи мебели и промишлен дизайн, като се занимава с продажбата им, преди да започне да проектира облекло. Това кръстосано опрашване на идеи и творчество довежда до сливане на естетика и изкуство. Колекцията, която Ив Сен Лоран създава през 1965 г., включва адаптирана картина на Пиет Мондриан. Колекцията "Поп арт" на Джани Версаче от 1991 г. е вдъхновена от творчеството на художника.

Prada в оналйн пространството

Компанията се стреми да обедини клиентското изживяване в своите цифрови и физически канали чрез единен, интуитивен сайт. Prada ще може да анализира данни както от традиционния, така и от цифровия свят, като по този начин ще се старае да винаги да предоставя най-доброто на клиентите си. Този подход ще осигури на марката по-добра видимост в цифровите пространства и ще повиши удовлетвореността на клиентите.