Испански плочки за банята: набор от модели и съвети за избор

Обикновено керамичните плочки се използват за декорация в дизайна на банята. За помещение с висока влажност такова покритие е най-оптимално. Но не всяка плочка е подходяща за облицовка на банята и не всяка плочка може да издържи на условията на работа в нея. За да избегнат грешния избор, много собственици на бани, които са започнали преустройство, избират испански керамични плочки. Това се дължи на високото качество на продуктите и широката гама от стоки.

Особености

Фаянсовите испански плочки за баня са популярни в цял свят. Фабриките на повечето марки се намират в една от испанските провинции, известна с находищата на червена глина с уникални физични свойства. Тези находища са били използвани за производство на плочки преди повече от 1000 години. Съвременните технологии са запазили някои от техниките за производството им, тъй като са били тествани в продължение на хилядолетие, но някои моменти са подобрени по много начини.

Дигиталният печат позволява да приложите всякаква илюстрация към материала, дори и с малки елементи, а по време на окончателния процес на изпичане новата цветова палитра напълно отразява оригиналния вид. Такива копия могат да се използват за създаване на големи панели въз основа на цифрови снимки. Друга характеристика на представените продукти е: различни стилови решения. Асортиментът дава възможност за избор на плочки за банята в стила на традиционната класика или в модерна насока. Някои фирми предлагат възможност да поръчат изработката на материали по ваши собствени скици.

Предимството на испанските керамични плочки е: висока устойчивост на високи температури. Това означава, че след отваряне на горещ душ останалите капки пара няма да повлияят по никакъв начин на качеството на покритието. Освен това тези материали винаги са устойчиви на начупване и напукване. Абразивите или химикалите не ги плашат, поради което грижата за повърхността е много лесна.

Прегледи

Плочките, предлагани от испанските производители, се предлагат със или без емайлово покритие. В първия случай става дума за глазирани плочки, предлагани в голямо разнообразие от цветове, с гланцова или матова текстура. Ако пробата няма емайл, тя винаги има матова повърхност.

При полагането на такава плочка трябва да се има предвид, че тя има пореста структура.

Можете също така да класифицирате испанските плочки по отношение на производителността:

  • устойчивост на химикали: основи, детергенти, киселини;
  • имунитет срещу микроби, плесени и гъбички;
  • с покритие против хлъзгане.
  • Възможно е продуктите за баня на испанските компании да се различават на външен вид.
  • Майолика. Остъклена версия с поресто покритие. Препоръчва се за декорация на стени в банята.
  • Фаянс. Този тип също има пореста повърхност и винаги е завършен в бяло, а глазурното покритие е в различни цветове.
  • Cotto... Порести плочки без емайлово покритие, често използвани за подови настилки в банята поради високата си издръжливост.
  • Клинкер. Друг вариант за пода, който може да бъде представен с глазура или без допълнително покритие.
  • Порцеланов фаянс. Изработен е от специална глина с повишена твърдост и здравина. Обикновено се препоръчва използването на гранитогрес за подове, но той може да се използва и за стенни плочки.

Размери

Стандартната ширина на предлаганите продукти е от 15 см и повече (за квадратни плочки). Най-разпространеният вариант са елементи с размери 20x20 см.Испанските плочки могат да бъдат и правоъгълни, например плочка с размери 50x20 см изглежда интересно.Когато избирате размера и формата, имайте предвид, че за големи бани е подходящ всеки размер плочки, но в малка стая е по-добре да използвате среден размер... Декорирането на такава баня с малки плочки ще я направи визуално още по-малка, а при инсталирането на големи продукти почти сигурно ще се получат много отпадъци и големите фрагменти ще изглеждат нелепо.