Идеалният под е възможен

Когато настъпи време за ремонт, запретваме ръкави и се запасяваме с нужното търпение. Тук правилната организация е от ключово значение. Особено, когато говорим за основен ремонт. При него обичайно, времето се удължава повече от плануваното. А и много често, изниква нещо допълнително, което изисква нашето внимание и  разбира се допълнителни ресурси. Затова е добре да отметнете още няколко дни/седмици отгоре, в план-графика си. 

Както всички знаем, ремонта има определени етапи и последователност. След като вече имаме ясна визия, затова как ще изглежда помещението, можем да се захващаме за работа. След почистването и изхвърлянето на целия арсенал от мебели, уреди и остатъчни материали от къртене или пробиване - стартира процеса.

Обикновено се започва с подравняване на пода и шпакловане на стените. Избора на замазка е един от най-съществените моменти, за да се създаде здрава и устойчива основа.

Това става посредством сухи смеси от гипс или цимент. Чудесна опция е бързосъхнещата саморазливна замазка. Тя се използва в строителството, за изравняване и заглаждане на под. По-нагледно ще посочим функциите й, в следващите редове.

Функция и предимство на бързосъхнещата саморазливна замазка

Идеалният под е възможен

Както вече споменахме, подът е първият етап от ремонтната дейност, с който трябва да се заемем. За да имаме здрава основа, върху която да поставим ламинат , паркет или керамична настилка, то трябва да заложим на качествена подова замазка.

Бързосъхнещата саморазливна замазка е подходяща за изброените по-горе подови облицовки, както и за всички останали, като балатум, мокет и други меки настилки.

Освен това, ако възнамерявате да изградите подово отопление, отново можете да се спрете на описания вариант. Саморазливната замазка е подходяща, както за ново, така и за старо строителство.

Както става ясно от името й, друго нейно отличително свойство е бързото съхнение, както и отличната саморазливност, т.е. добро разстилане на консистенцията с минимално усилия от страна на работника. Друго важно уточнение по отношение на качествата на бързосъхнещата замазка е здравословният фактор. Бъдете уверени, че състава е изцяло съобразен с изискванията за безопасност. Като поддържането на здравословен климат в помещението, да е налице. 

Качествената саморазливна замазка се отличава с твърдост и устойчивост във времето. Професионалното и внимателно нанасянето е много важен, както и стриктното спазване на всички съображения по време на процеса.

Особено предпочитана замазка е когато се цели да бъде постигната, изключително гладка повърхност. 

Какъв е процеса на нанасяне? 

Идеалният под е възможен

Бързосъхнещата саморазливаща замазка може да бъде полагана, както ръчно, така и машинно. Най-често, машинната замазка се извършва посредством - турбозол. Машина, с дълъг накрайник (тип маркуч), която спомага за по-бързото нанасяне на сместа. Подходяща  е за по-големи помещения.

При ръчно нанасяне, нещата са малко по-различни, но и не толкова трудоемки. Единственото, което се изисква от професионалиста е прецизност в полагането.

Първата важна подробност е подът да е сух и добре почистен, преди полагането на замазката. Друг важен момент е уточняването на нивото на нанасяния пласт. Дебелината може да варира от 1 до 10 мм., в зависимост от желания резултат. 

Съществен момент е също и самото приготвяне на сместа - препоръчително е да се спазват стриктно инструкциите на производителя. Спазване на точното съотношение вода-смес е от изключително значение. Разбиването също има ключова роля, за да се избегне вкарването на въздух в сместа, трябва да бъде на ниски обороти.

След това е правилно да се остави сместа за известно време, за да се активират специалните добавки, които присъстват в състава й. 

Макар, че носи названието “саморазливаща”, няма как да се пропусне и участието на човешката намеса. Ръчното полагане на самонивелиращата се замазка, изисква ползването на няколко инструмента. Най-основните, от които са:

  • Специален иглен валяк, с който се изкарва въздуха, който е останал в сместа
  •  Маламашка (тип шпатула), която спомага правилното разслояване на сместа около стените и ъглите
  • Ракел (инструмент със зъбци, който разстила сместа равномерно по цялата площ)

Чрез употребата на посочените инструменти, нанасянето става сравнително по-лесно и комфортно. Следва изчакването и втърдяването на замазката. Макар, че повечето производители, изписват на опаковките, че няколко часа са достатъчни. То не рискувайте да стъпвате все още върху пода.

В зависимост от климатичните условия, процеса на втърдяване е различен. Имайте предвид, че всякакви други странични намеси, подпомагащи съхненето, биха нарушили оптималното разпределениие на сместа. В това число и опазването от пряка слънчева светлина или нанасяне при прекалено високи температури.

В зависимост от закупената бързосъхнеща замазка и положената дебелина, крайният резултат, ще бъде достигнат от 48 до 72 часа. Целият процес завършва с ръчно шкурене, за да се премахнат неравностите. 

След като всички етапи са изпълнени, следва финалната част - полагането на избраната настилка.