Гъбни болести по доматите – как да се справим?

Източник на изображението : pixabay.com

Доматът е любим зеленчук и присъства почти във всяка градина в България. Но отглеждането му често е съпътствано с предизвикателства, с които градинарите трябва да се справят. Сериозен проблем са гъбните болести по доматите. Те се причиняват от гъбички, чиито спори атакуват растенията и компрометират реколтата. 

Как да се справим с гъбните болести по доматите?

При борбата с гъбните болести средството, което доказано действа, е фунгициди за домати. Те инхибират или убиват гъбичките и техните спори. На пазара се предлага изключително разнообразие от препарати, но за да изберете най-подходящия е нужно да знаете как точно действат фунгицидите и техните видове.

Видове фунгициди

 1. Според съставките си те биват:
 • Органични – Активните вещества на органичните препарати за растителна защита се произвеждат от растителни ензими и мастни животински киселини. Предимството им е, че не съдържат вредни метали и са екологични.
 • Неорганични – те съдържат тежки метали и съединения като сяра, мед, живак, манган, калий, никел, желязо и други. Без съмнение този вид препарати са ефективни, но те не са екологични и безопасни за околната среда и трябва да се използват отговорно и с повишено внимание.
 1. Според начина си на действие:
 • Контактни (Локални) - Този вид остават по повърхността на третираното растение и причиняват смъртта на патогена при контакт. Ефективността на контактните фунгициди зависи от много фактори като: продължителност на действие, количество, активни вещества, атмосферни условия и други.
 • Системни - Разпространяват се в цялата система на растенията и инхибират развитието на патогена. Полезността на този вид фунгициди зависи основно от скоростта, с която проникват в системата на растенията.

Фунгицидите освен за лечение на гъбни болести могат да се използват и за профилактика и предпазване на доматите. Има два вида:

 • Превантивни (Защитни) - Предотвратяват заразяването и заболяването на растенията
 • За лечение – прилагат се за унищожаване на патогена при изявена болест.

Биофунгициди – екологичната алтернатива

Нашите агрономи препоръчват употребата на биофунгицидите. Те са получени на базата на натурални растителни екстракти, които са безвредни за хората и природата. Предимствата им са много:

 • безопасни и безвредни са
 • могат да се прилагат често и на кратки интервали от време
 • нямат карантинен срок

Когато вече берете домати е невъзможно да използвате конвенционалните химични препарати. В този случай единствената ви алтернатива за защита и лечение на доматите от гъбни болести са биофунгицидите. 

Концепцията за разработване на биологичните фунгициди се основава на наблюденията на естествените процеси, при които полезните микроорганизми пречат на развитието и активността на растителните патогени. Терминът биофунгицид има няколко значения, но обикновено се използва за означаване на фунгициди, които съдържат микроорганизми (бактерии или гъбички) като активна съставка. Казано с други думи, биологичните фунгициди се състоят от полезни гъбички и бактерии, които колонизират и атакуват растителни патогени, убивайки болестите, които причиняват.

Ние предлагаме продуктите на испанската фирма Биона. Те са създадени на основата на различни растителни екстракти -  Полски хвощ (Equisetum arvense), Мимоза тенуифлора, Кверкус робур, екстракти от равнец и пчелен прополис, коприва и др. Можете да прилагате биофунгицидите на Биона по всяко време от вегетацията на доматите – превантивно още преди появата на болестта, както и за лечение. 

Как правилно да използваме фунгицидите?

 1. На първо място от изключително значение е да установите правилно причинителя на болестта. Защото различните препарати са ефективни срещу определени гъбни патогени и е много важно да изберете най-ефективния фунгицид. За тази цел на Ваше разположение са нашите агрономи, които ще поставят точната диагноза.
 2. Прочетете и спазвайте стриктно инструкциите на етикета - На етикета на всеки един препарат са описани както активните вещества, така и за какви видове растения е предназначен. Пак там са описани начините на употреба, точните количества за разреждане, периодът, в който може да се третират растенията и т. н., и т.н.
 3. Използвайте предпазни средства при работа с фунгицидите - когато пръскате с фунгициди задължително носете предпазни средства като ръкавици, подходящо облекло, маска и очила.