Етикет и правила при подреждане на масата

В ежедневието, поставянето на масата често е скучно задължение. Повечето хора го правят механично и изобщо не се замислят за начина, по който изглежда трапезата. По специални поводи обаче, доста от домакините се опитват да превърнат мястото за хранене, в красив пейзаж. Подредбата на масата по време на празници или в очакване на гости е голямо предизвикателство за повечето жени, като някои дори се вманиачават в това. Много от тях са изключително креативни в избора на украса и декорация. Едни събират различни клонки, шишарки, пълнят вазите с цветя или разпръскват сухи листа върху покривката. Някои са почитатели на цветовете, поставят шарени покривки и аксесоари в различни нюанси. Други пък предпочитат семпла класическа атмосфера, с изчистен дизайн и малко, но стилна декорация.

В днешно време има цял сектор в медиите, посветен на създаването на нови идеи за уютна трапеза. Повечето социални мрежи като Facebook, Instagram, Pinterest и други, разполагат с безкраен лист от изображения, включващи различни плетива, цветни аранжировки, диви цветя, бурканчета с топки и хиляди други елементи. Те вдъхновяват много жени да експериментират с аксесоарите за маса и специалната им подредба.

жена подрежда кухненската маса

История на украсата за маса

Хората невинаги са се интересували от разкрасяването на трапезната маса. Манията по покривките се възражда в края на 18-ти век, когато аристокрацията започва да възприема сервирането в начин на изразяване. Оттогава, красиво подбраните маси се използват, като начин да се пренесеш от сивото ежедневие в един фентъзи свят.

Днес виждаме огромно разнообразие от декорации и аксесоари за маса, като тези в Anmar.bg, но това невинаги е било така. Ето и малко хронология, за това как се е развивала подредбата на масата през годините:

  • Средновековие. Към този момент масите са били обикновена дървена дъска, поддържана от опора. Орнаментите и украшенията все още не са били популярни. Единственото нещо, което хората поставяли на масата по време на хранене, е солницата. Този член от семейството, който стои най-близо до солта се е смятал за човек с по-висок клас. Обикновено броят на  приборите, като вилици и ножове е бил малък, затова при събирания, всеки е трябвало да си носи собствени. Често хората са се хранили и с ръце. Салфетките не са били познати по онова време. Покривките за маса са се използвали от по-заможните хора, но само за специални събирания.
  • Ренесанс. През този период покривката се е използвала не само за „обличане“ на масата, ами и  като една голяма обща салфетка. С течение на времето, това се е променило и тази обща почистваща кърпа, бива изместена от друга по-малка, която вече е индивидуална за всеки от хранещите се. До късния ренесансов период, ножовете са били доста остри и опасни за употреба. След време, французите са променили това, като са ги притъпили и направили по-подходящи за хранене. Масата се е превърнала в малко по-подредено място.
  • От 1700 г. до 1900 г. - маниерите при хранене значително са се променили. Хората са започнали често да украсяват масите си. Популярни са станали блестящите орнаменти, сребърни кошници, огледални тави, цветя и други. По-влиятелните хора са започнали да наемат декоратори за маси, при специални поводи.
  • Днес виждаме огромно разнообразие и креативност при подреждането на масата. Украсата за официални поводи е цяло изкуство, което изисква знания и умения в областта.

Основни правила при сервиране

  • Чинията се поставя в центъра, пред госта;
  • Салфетката трябва да бъде вляво от чинията;
  • Ножовете винаги стоят отдясно на чиниите, като остриетата им са обърнати нагоре;
  • Чашата за вода е над ножа;
  • Вилицата обикновено се поставя върху салфетката, отляво на чинията;
  • Лъжиците винаги са отдясно на ножовете.
красива чиния и прибори

Етикет при сервиране на неофициална вечеря

Тези правила биха ви помогнали, в случай, че сте решили да поканите приятели на гости. Обстановката може да бъде непринудена, но в същото време е добре да се постараете да спазвате някои основни правила.

  • Салфетката се поставя до чинията за вечеря, обикновено отляво;
  • Вилицата за салата и вилицата за другата храна също са до чинията;
  • Лъжиците и ножа са отдясно, подредени в следния ред: лъжица за супа, за десерт и нож;
  • Чинията за салата стои отляво на вилиците;
  • Чашите за вода и вино са отдясно;
  • Чашите за чай или кафе се поставят отдясно на чашата за вино.

Въпреки, че е добре да спазвате някакъв етикет при сервиране на масата, важно е и да сте отпуснати и спокойни по време на вечерята. Вашата маса няма нужда да изглежда като снимка от Pinterest.

Какво трябва да знаем за официалната вечеря?

Това включва формални вечери и приеми, при които задължително се спазва етикет при подреждане на масата.

  • На масата се разстила чиста и изгладена покривка;
  • При по-малки приеми, ястията могат да се ограничат до 3 или 5, а при по-големи, могат да бъдат 6 или повече;
  • На всеки гост се поставя голяма сервизна чиния, в която има купа за супа;
  • Салфетката трябва да се намира отляво на сервизната чиния;
  • Ножовете са отдясно на чинията и са обърнати с острието навътре;
  • Лъжицата за супа е вдясно от ножа;
  • Вляво от сервизната чиния стоят вилиците. Те могат да бъдат поставени върху салфетката или направо върху покривката;
  • Приборите за десерт трябва да бъдат над чинията. Дръжката на лъжичката сочи надясно, а на виличката наляво. Лъжицата е над вилицата;
  • Над ножа е чашата за вода и на 2 см. от нея чашата за вино;
  • Ястията се сервират с помощта на табла;
  • Отдясно на госта се сервират всички напитки;
  • Отляво на госта се поднасят салати, чинии за хляб, гарнитури и сосове.

Идеи за красива декорация на маса

Има някои правила, като ножовете да са с остриетата навътре към чинията или лъжиците да бъдат отдясно, които се опитваме да не нарушаваме. Но това не трябва да ни спира да бъдем отворени към нови идеи. Красиво аранжираната маса ще направи страхотно впечатление на гостите, макар и да не е подредена според правилата. Ето и някои акценти, върху които може да наблегнете:

  • Приятно съчетание на цветовете, които ще изберете. За по-стилна маса се опитайте да не комбинирате прекалено много цветове;
  • Експериментирайте със различни видове и стилове чинии и прибори. Може да заложите на един стил за основната вечеря и да добавите акценти от друг, при поднасянето на десерта. Комбинацията от порцеланови и стъклени сервизи, също бе изглеждала красиво;
  • Сгънете салфетката по специален начин или вържете панделка на приборите за хранене;
  • Украсете стола;
  • Декорирайте централната част на масата. Може да поставите ваза с цветя или красив свещник;
  • Обърнете внимание на аксесоарите за маса – фруктиери, салфетници, оливерници, поставки за десерти, сосиери, канички и други. Те са важна част от трапезата, която не бива да пропускате. Изберете ги спрямо вашия вкус и предпочитания.

Правилата за подреждане на маса са толкова много, че е трудно всички да бъдат следвани. Със сигурност обаче, една красиво поднесена вечеря ще впечатли гостите ви и ще ги накара да се чувстват по-специални.