Четири основни елемента на мото екипировката

Когато говорим за каране на мотор, не говорим просто за неговото управление, а за начин на живот и себеизразяване. И за да се насладим максимално на това преживяване всеки път, когато яхнем железния кон, мото екипировката е от ключово значение. Тя не е само моден аксесоар, а и залог за защита и комфорт.

Мото екипировката е специално облекло, което предпазва мотористите от наранявания, в случай на инцидент. Тя ограничава контузиите и освен това предпазва от метеорологични условия по време на път.

Важността на мотора и екипировката е на едно ниво и във никакъв случай не трябва да се подценява избора на подходящо облекло и аксесоари. Те трябва да са достатъчно комфортни и да прилягат добре на тялото, същевременно да дават достатъчно свобода на движение и целящи да сведат до минимум наранявания при евентуален инцидент. 

Четири основни елемента на мото екипировката

Източник на изображение: pexels.com 

Четири основни елемента на мото екипировката 

Мото каска 

Според проучвания мото каската може да намали до 80% нараняванията на главата при удар, увеличавайки шансовете за добър изход при инцидент. Освен това, мото каската предпазва главата от метеорологични влияния, както и при нежелан сблъсък с насекоми и дребни предмети по време на движение.

Като за начало е добре да определите какъв тип мото каска е идеална за вас. Например отворения тип каска е подходяща за собствениците на скутери. Тя защитава главата и тила, но оставя лицето открито. 

За собствениците на пистовите мотори и любителите на бързите скорости е най-подходящ затворения тип мото каска. Тя обхваща цялата глава и осигурява максимална защита и е аеродинамична. 

Модулната мотокаска, която е хирид между отворения и затворения тип, се отличава с мултифункционалност и е предпочитана от собствениците на туристическите мотори и круизъри. 

Подходящия размер на мото каска е от основно значение. Ако каската е прекалено малка, ще бъде неудобна и най-вероятно ще възпрепятства видимостта на ездача. Ако пък е прекалено голяма - вместо да абсорбира енергията от удара, тя буквално ще удря главата ви. 

Мото яке

Всички мото якета са отличителния белег на всеки истински моторист. Освен, че са моден аксесоар, те са и основна част от екипировката, предпазваща от охлузвания при инцидент и метеорологични условия.

Днес всички мотористи имат възможността да избират от богата гама уникални, класически или дизайнерски мото якета, както за мъже, така и за жени.

Най-честите модели са от класическа естествена кожа, но особено голяма популярност през последните години набират и моделите от здравите полиестерни тъкани. Те са по-леки от кожените. водонепромокаеми, с подвижни термо подплати и свалящи се протектори, подсилени панели. Те са разнообразни от към модел и цвят.

Размера на мото яке е ключов фактор, за това трябва да се избира внимателно. 

Мото ръкавици

Протекцията на ръцете е много важна, тъй като с тях извършваме основни ежедневни дейности. Те предпазват ръцете от охлузвания при падане, както и от дъжд, студ и насекоми.

На пазара се предлагат широка гама от продукти, има три основни елемента на които трябва да се обърне по-специално внимание. 

Материала 

Ръкавиците се делят на три основни групи - кожени, текстилни и хибридни.

Кожените са меки, удобни и доста еластични, като в същото време са устойчиви и прилепват идеално към ръката.

Текстилните пък предпазват доста повече от студ, вятър и дъжд. Те са много здрави, по-разнообразни откъм стил и цвят и на по-достъпни цени. 

Хибридните ръкавици комбинират качествата на предните два вида материалите.

Обърнете специално внимание на допълнителната защита - меки и твърди вложки, които ще дадат допълнителна защита на кокалчетата и дланта. 

Когато избирате мото ръкавици, като основния критерий, с който да се съобразите е стила на ездата, който ще практикувате. 

Мото обувки

Много е важно да знаете при  какви условия ще ползвате мото обувките. След това е важно да сте наясно какъв ще е материала на обувките, който ще ви върши работа Естествено водещият материал си остава кожата, следван от текстил с полимерни вложки, За да предоставят добри топли и водоизолационни качества, както и да предоставят качествена защита на крака, кожата на мото обувките, трябва да е дебела и пълнозърнеста. Нараства и търсенето на мото обувки от термопластичен полиуретан, от който се изработва голяма част от бронята и плъзгачите. 

Подметката трябва да е здрава и устойчива на приплъзване.

На какъвто и модел ботуши да заложите, никога не подценявайте комфорта.