Често задавани въпроси при избора на столче за кола

Важността на избора на столче за кола изисква добра информираност. Всички родители са наясно, че трябва да подходят с нужната отговорност към това решение. За да се ориентирате в богатия асортимент от столчета на пазара, ценен помощник може да ви бъде онлайн магазинът Кидсо

Но как все пак да изберете най-доброто от предложенията за вашето дете? Ето и някои често задавани въпроси при избора на столче за кола:

Какви са ползите от столчетата за кола?

Основното предназначение от столчетата за кола е да осигурят безопасността на детето по време на пътуване. В тях малкият пътник седи в една определена позиция, закопчан с предпазни 3-точкови или 5-точкови колани. За по-голямо удобство и сигурност при някои модели облегалката на седалката и облегалката за глава могат да се регулират.

Детето не може да се движи по задната седалка, да губи равновесие или пада по завоите по време на пътуването. Допълнителна полза е, че не разсейва водача, докато шофира. Освен сигурност, столчето осигурява и удобство за децата, а вероятността да им прилошее от движението е по-малка. Столчетата и седалките за деца ги повдигат в по-висока позиция, така че те могат да се забавляват от гледката на постоянно променящите се картини наоколо и да се радват на пътуването.

За каква възраст и тегло са подходящи столчетата за кола?

Столчета и седалки за кола трябва да ползват деца до 12-годишна възраст или до 150 см. височина. От голямо значение са килограмите на детето. Според законовите разпоредби, децата трябва да се возят в обезопасителни системи от раждането им до достигането на тегло 36 кг. 

Според килограмите системите за обезопасяване са разделени на пет основни групи:

група 0 – за деца с тегло под 10 kg

група 0+ – за деца с тегло под 13 kg

група I – за деца с тегло между 9 и 18 kg

група II – за деца с тегло между 15 и 25 kg

група III – за деца с тегло между 22 и 36 kg.

Има и комбинирани групи столчета за кола, които могат да се ползват по-дълъг период от време. Например групата 1/2/3 е подходяща за деца от 9 месеца до 12-годишна възраст, които тежат от 9 до 36 кг.

Къде и как се монтират столчетата за кола?

Столчетата за кола се монтират на задната седалка. Децата над 1 година се возят обърнати в посоката на движение на автомобила. Бебетата до 1 година се возят в колата обърнати назад спрямо посоката на движение. По този начин те са по-добре защитени при евентуален инцидент. 

Преди монтажа на столчето трябва да демонтирате въздушната възглавница, ако има такава. Столчето трябва да е фиксирано здраво, за да не може да се движи само в автомобила. Детето трябва да е с достатъчно стегнати колани, а за да не изпитва дискомфорт, те са с меки щадящи подложки. Няма единно мнение къде точно да е разположено столчето. Според някои, най-безопасното място е зад водача на автомобила. Смята се, че в случай на инцидент шофьорът подсъзнателно се опитва да запази себе си и затова столчето зад него е по-защитено. Според други, по-подходящо е столчето да е в средата или зад пътника.

Какво означава ISOFIX система?

ISOFIX е международна стандартизирана система, позволяваща бърз и лесен монтаж на детски столчета в автомобила. Тази система за сигурност позволява неподвижно закрепване на изделието към колата, без да се използват предпазните колани на седалките. Необходимо е в автомобила да има предвидени специални точки за монтаж на детски столчета. Задните седалки на повечето съвременни автомобили, произведени след 2006 година, са снабдени с ISOFIX системи. Монтирането на ISOFIX столчета е максимално улеснено и бързо.

Какво представляват бустерите или седалките без облегалки за деца?

Бустерите или седалките без облегалки за автомобили са подходящи за деца над 4 години. Подходящи са за тегло от 22 до 36 килограма. Някои бустер седалки могат да се използват и от деца над 3 години. Монтират се на задната седалка на автомобила, обърнати в посока на движението. Тези седалки служат за повдигане на детето, което вече може да пътува обезопасено само с колана на автомобила. Седалките са компактни, не заемат много място и са лесни за съхранение и местене.