Бързо, лесно и професионално окосена трева

Имате ли градина, няма да сгрешите, ако помислите за покупка на косачка. Защо ли? Ами много просто. Тревните площи се нуждаят от регулярно косене, а то става най-бързо, лесно и професионално тъкмо с тези градински машини.

Как да изберете подходящата косачка за градината си?

Според големината на градината

За да ви върши работата, за която я купувате, косачката трябва да е подходяща за размера на градината. Например, ако тревната площ е малка, тогава по-добрият избор са акумулаторните, електрическите или моторните косачки. Ако обаче тревната площ, която поддържате е голяма, тогава по-доброто решение е да се насочите към покупка на трактор за косене.

Начин на обработка на окосената трева

Начинът, по който искате да изхвърляте окосената трева ще ви помогне да стесните търсенето.

На практика, имате две опции за избор: окосената трева да се събира в кош или да се мулчира.

Ако се спрете на моторна косачка с кош, тревата, която косите ще се събира в него и след като се напълни трябва да спирате работа, за да го изхвърляте.

Мулчиращите косачки нарязват тревата на много ситно и я “връщат” отново в градината под формата на мулч.

Тип косачка

Бензинови

Този тип косачки се използват отдавна и все още са най-предпочитаният избор за градини със средна големина. Моделите са оборудвани с двигател и за да задвижат се използва издърпващ кабел или електрически стартер. Те са самоходни и за да косите с тях трябва само да ги бутате.

Електрически

Най-голямото предимство на електрическите модели е, че не се налага да спирате да косите, за да долеете гориво. Те, както и сами се досещате работят с електричество и единственото, от което имат нужда е контакт, в който да бъдат включени. Минусите им са, че кабелът ограничава периметърът, в който можете да ги използвате. Освен това, ако срещнете препятствия като дървета или храсти трябва да внимавате да не се оплете кабела. И този тип косачки са самоходни и се бутат.

Роботизирани

Този тип са напълно автоматизирани, поради което от вас не се изисква да полагате каквито и да е усилия при косенето. Те работят с акумулаторни батерии и щом веднъж им зададете параметрите за косене се справят напълно сами. Роботизирани косачки са много подходящи за косене на малки и средни тревни площи.

Тракторни 

Този вид моторни косачки са по-мощни от моделите за бутане. Обикновено са или с предно или със задно задвижване, имат колела и волан. Подходящи са за косене на по-големи тревни площи.

С нулево завиване

Може да се каже, че косачките с нулев радиус на завиване са “черешката на тортата” при моторните косачки. Обикновено се използват от професионални озеленители, тъй като могат да косят големи площи, не се “плашат” от препятствия и могат да работят както с радиоуправление, така и напълно самостоятелно.

Ширина на косене

При бутащите модели косачки ширината на косене може да варира от 10 до 17 инча и повече. Добре е да знаете, че колкото по-голяма е ширината, толкова по-бързо ще коси тревата косачката. От друга страна, ако ширината на косене е по-малка, по-лесно можете да навигирате с косачката, особено ако в градината ви има дървета или храсти.

Височина на косене

Със сигурност ще искате да имате възможност да коригирате височината на косене, затова е добре преди покупката да се информирате дали модела моторна косачка, на което сте се спрели предлага подобна опция.

Бързо, лесно и професионално окосена трева

Комфорт

За да вършите работата си бързо и ефективно, косачката, която ще закупите трябва да ви е преди всичко комфорта. Затова, ако моделът, на който сте спрели е бутащ се уверете, че дръжките могат да се регулират на различни височини. Ако сте се спрели на самоходен модел, тогава задължително пробвайте седалката.