Аксесоарите - личния почерк на една баня

Източник на изображение : Pixabay

Банята е най-малкото помещение в един дом, въпреки това трябва да съчетава няколко функции за поддържане на личната ни хигиена. 

Аксесоарите в една баня са личният подчерк на нейния собственик, така че те трябва да са устойчиви на вода и влага, да са практични и да внасят очарование. Избора на правилните детайли за банята ще ви гарантират хармонично и стилно кътче за разпускане и лично време.

Може би си мислите, че естетически красивия интериор на банята рано сутрин, когато бързате за работа или среща, не е толкова важен, но съвсем не е така. Уютния и стилен интериор влияят ползотворно и повдигат настроението.

Винаги използвайте аксесоари, които отразяват вашата личност и успяват да ви повдигнат тонуса и настроението. Тези макар на пръв поглед простички техники, ще направят банята ви уникално кътче, което ще ви достави максимален комфорт, когато го използвате.

Има няколко основни видове аксесоари за баня, без които банята буквално не може и те са:

Огледало 

Този така нужен аксесоар е основен компонент на банята. Голямото огледало за малка баня е може би най-практичното решение. Огледалата се използват от векове в интериора. Освен че можем да се огледаме в него, функциите му съвсем не свършват до там. Поставено по определен начин, огледалото може да внесе простор и светлина, а в същото време не заема почти никакво място. 

Съвет: Поставянето на огледало в банята на нестандартно място, например срещу или до самото място за къпане или вана ще създаде приятна и доста солидна атмосфера.

Рафтове

Съвременните бани обикновено са с малка площ, въпреки че за нормална работа е необходимо да се отдели достатъчно място за различни предмети. Рафтовете за баня осигуряват идеална платформа за практично съхранение, също така са идеални за декорация, като създават баланс между естетика и функционалност.

Съвет: Добре е важните ежедневни предмети да са организирани добре, така че да са ви винаги под ръка и лесно да ги откривате по всяко време.

Постелка/килимче

Това е доста стилно допълнение към всяка една баня. Килимите за баня са по-пухкави и по-дебели и често имат гумена или друг вид подложка, която не им позволява да се плъзгат. От друга страна пък постелките са по абсорбиращи и лесни за почистване от килимите, но на което и да се спрете няма да сгрешите, тъй като те създават незаменим уют и топлина.

Съвет: Използвайте килипчето или постелката за баня за да добиете нотка на лукс, също така ще избягате от неприятното чувство, което се усеща от стъпване на студения теракотен под.

Стойка за тоалетна хартия

Стойката за тоалетна хартия, е основен аксесоар за банята. Те заемат малко място , но предлагат уникална естетика и могат да бъдат сменени по всяко време, особено ако се сменя дизайна на банята или просто защото искате нещо ново.

Съвет: Напоследък се предпочитат свободностоящите държачи на тоалетна хартия, тъй като не е нужно да се дупчи стената и винаги може да смените мястото му. Хубавото е, че се предлагат множество модели, както по цвят и материали така и размери. Има и такива, които вървят с четка за тоалетната, това улеснява още повече съчетаването на аксесоарите и намиране на свободно място за тях.

Кошче

Те са основния аксесоар за поддържане на чистотата и ред в банята. Обикновено най-подходящите и предпочитани размери са 3 или 5 литра. Тези с педали или такива с люлеещи се капаци са най-добрия избор, тъй като са по-лесни за отваряне и затваряне, но са и доста по-хигиенични.

Съвет: Добре е, кошчето за баня на което сте се спрели да има отделен контейнер вътре. Това решение гарантира по-дълго използване и осигурява удобство при използването му.

Това са само някои от основните аксесоари за баня, които ще улеснят и подобрят престоя в банята ви, но списъка съвсем не свършва до тук. Винаги купувайте аксесоарите заедно с мебелите за баня, пазарувайте по предварителен списък за всичко необходимо, създаден от вас и избирайте аксесоарите в еднакъв стил или такъв който ще се съчетае идеално с цялостния интериор.