5 грешки, които да не допускате при работа на регулируемо бюро

Не е новина, че регулируемите бюра, като тези на Buldesk, стават все по-популярни сред работещите в офис. Много хора намират работата в изправено положение на регулируемо бюро за по-приятна, по-полезна и по-лесна. Съществуват множество позитиви на това да смените сегашното си бюро с регулируемо и да работите в изправено положение - от ползи за здравето, до по-добра ефективност на работата.

И макар да е вярно, че такъв вид бюра са полезни за вас, добре е да имате предвид и някои грешки, които трябва да навигирате правилно, за да извлечете максимума от този начин на работа. Ето какво е добре да вземете под внимание:

Стоите изправени на бюрото твърде дълго

Много хора са с грешното схващане, че щом имате регулируемо бюро, то трябва да прекарвате целия ден изправени пред него. Това не е съвсем така, като дори може да се окаже вредно. Според множество проведени анкети и тестове, най-оптимално е да се стремите да прекарвате изправени на бюрото около 2 часа на ден. Може да трупате малко тренинг и постепенно да увеличавате този период, но не надминавайте 4 часа. Дори при този случай е добре да редувате работа в изправено положение и работа в седнало положение. Не занулявайте ползите от стоенето прав, като тотално спрете да прекарвате време седнали за работа.

Не нагласяте бюрото на правилната височина

Дори когато са в седнало положение, повечето хора не нагласят правилната височина на бюрото. Но тогава това не става очевидно веднага. Същия проблем е налице и при регулируемите бюра за работа в изправено положение. Поне в този случай става почти веднага ясно, че с височината има проблем. Добро неписано правило е височината да е на такова ниво, че лактите да са под ъгъл от 90 градуса, а монитора да е на нивото на очите или малко под него.

Не ползвате подходящ постелка за крака

Възможно е да усетите умора в ходилата си, след като прекарате известно време на работа в изправено положение пред бюрото. Тогава е добре да обърнете внимание на това каква постелка имате под краката си. Идеята на това допълнение е да омекоти тази зона, като направи стоенето в изправено положение максимално комфортно и ненатоварващо за ходилата ви. С правилната подложка също така ще се чувствате мотивирани да извършвате движения, което ще предотврати схващане.

дама с болки във врата

Стоите неподвижно твърде дълго

Едно от най-големите предимства на регулируемото бюро се крие в това, че ви позволява по-лесно да извършвате движения с тялото си. Това може да става докато работите, което крие много ползи за здравето. Направете необходимото да се движите по начин, който не ви натоварва. Една забавна опция е да си пуснете музика и леко да танцувате в такт с нея. Дори малки движения на тялото за времето, което прекарвате в изправено положение, ще ви помогнат в здравословен аспект.

Лоша стойка

Стойката на човек е нещо, което е от изключително значение за доброто здраве. За съжаление не много хора внимават в стойката си, докато работят на компютър, което важи и за регулируемите бюра. За да подобрите стойката си, направете следното:

  • Застанете с глава леко назад и изправени бедра.
  • Обръщайте внимание на ергономичните принципи: добър стол, опора за гърба, колене под 90-градусов ъгъл.
  • Монитора да е на нивото на очите.
  • Разстоянието от очите ви до монитора да е на около 70 см минимум.
  • Изправяйте се и се раздвижвайте на всеки 20-30 минути.

Ако вземете под внимание всички тези грешки, ще можете да подобрите работата си и стойката на бюрото, независимо дали сте изправени или в седнало положение.

Важно е да имате опцията за работа в изправено положение, а правилното регулируемо бюро ще направо процеса по-приятен и здравословен.