10 неща, които да не правите след лазерна епилация

При лазерната епилация се използва фокусираната енергия от лазерна светлина, която уврежда пигмента на космените фоликули и предотвратява растежа на космите в бъдеще. Резултатите, осигурявани от лазерната епилация, в козметичните студиа като Vivian Derma, са дълготрайни. В  сравнение с временните резултати, получавани чрез епилация или бръснене, при лазерното обезкосмяване косъмчетата не порастват отново.

Използването на лазер също така помага да се избегнат и врастналите косъмчетата. По време на лазерното обезкосмяване върху повърхността на кожата се излъчва широк спектър светлина, която прониква в косменото стъбло. Светлината се абсорбира, а коренът на косъма се нагрява и унищожава.

Повечето хора не изпитват никакъв неблагоприятен ефект след процедурата. При някой може да се получи малка чувствителност, но най-добрите практики гарантират безопасни резултати и минимален риск от странични ефекти. След процедурата през първите няколко часа пациентът усеща кожата си все едно е леко изгоряла от слънцето. Космите не падат веднага по време на процедурата, а им отнема около 10 дни. При лазерната епилация клиентът трябва да спазва подходящи грижи след процедурата, за да си осигури най-добрите резултати. Последващи грижи, които трябва да се направят след процедурата за лазерна епилация включват нещата, които сме изброили по-долу.

лазерна епилация на крака

Какво да не правите след лазерна епилация?

  1. Избягвайте пряк контакт на слънчевата светлина с кожата ви и използвайте слънцезащитни продукти за около 7-10 дни след процедурата. Слънцезащитен крем с SPF 30 или SPF 50 трябва да се нанася винаги, когато излагането на слънце е неизбежно. Излагането на ултравиолетови лъчи може да раздразни третираната кожа и да усложни процеса на епилация.
  2. След лазерната епилация пациентът може да почувства лек дискомфорт, подобен на леко слънчево изгаряне. Зоната може също така да се зачерви и леко да се подуе. Отокът се овладява чрез прилагане на ледени компреси и алое вера, което намалява дискомфорта и болката, като успокоява кожата.
  3. Избягвайте прилагането на продукти за локален тен в продължение на 7-10 дни, тъй като те могат да увредят и да навредят на кожата. Химикалите, съдържащи се в продуктите, могат да причинят още по-големи увреждания на кожата.
  4. Горещата вана може да изгори кожата ви и да причини образуване на мехурчета. Добра идея е да вземете хладен душ след лазерно лечение през лятото. През зимата трябва да се вземат хладки душове през първата седмица след лазерното лечение. Това ще помогне за поддържане на баланса на кожата и ще спомогне за намаляване на отока и зачервяването.
  5. В продължение на 1-2 дни след процедурата избягвайте всички видове топлина като горещи душове, слънчеви бани, гореща температура, парни бани и физически упражнения. Прекомерната топлина може да доведе до промяна в структурата на кожата, дразнене, инфекция и обезцветяване. Солариумите трябва да се избягват, защото могат да доведат до белези или трайна пигментация. Повишаването на телесната температура чрез извършване на упражнения също може да раздразни третираната с лазери зона.
  6. Кожата ви може да се усеща изключително суха след процедура лазерна епилация. Клиентът трябва да използва некомедоногенен мек овлажняващ крем, който да поддържа порите чисти и да подпомага заздравяването.
  7. Може да продължи да бръсне окосмяването след сеанса, но не трябва да премахва косъмчетата с корените им, чрез епилация или кола маска.
  8. Върху третираната зона може да се направи нежно ексфолиране 2-4 пъти с помощта на скраб за измиване. Това свежда до минимум риска от врастване на косъмчета. Третираната зона може да се мине с кръгови движения. Това ще ускори обезкосмяването и също така ще подготви кожата за следващата лазерна сесия.
  9. Избягвайте да прилагате ретиноиди до една седмица след процедурата лазерна епилация. Можете да използвате нежен почистващ продукт и овлажняващ лосион за успокояване на кожата. Кожата ще стане много чувствителна по време на оздравителния процес, а използването на козметични продукти може да я раздразни.
  10. Избягвайте да се подлагате на процедури като химически пилинг и микродермабразио. Трябва да се избягва използването на парфюми или дезодоранти в продължение на 2-3 дни след процедурата. Химикалите могат да увредят и раздразнят кожата. Грубите сапуни и геловете за бръснене могат да предизвикат изсушаване на кожата. Затова след процедура нанасяйте овлажняващ крем.

Космените фоликули растат на отделни цикли на растеж и е нормално да се наблюдава неравномерно израстване, затова се препоръчват няколко процедури за постигане на желаните резултати. Обикновено трябва да се направят 8-12 процедури, за да се постигне краен резултат.