Течност за чистачки: Как да изберете подходящата?

Като собственици на лични превозни средства сте наясно, че почистването на предното стъкло е изключително важно за безопасността ви по време на шофиране. Затова искате да изберете най-подящата течност за чистачки за вашия автомобил.

Как да изберете правилната течност за почистване на предното стъкло на автомобила?

Истина е, че в момента на пазара се предлага широка гама от автохимия, което може да бъде малко объркващо, когато се налага да закупите течност, която наистина да почиства стъклото на автомобила добре.

Все пак, ако сте наясно с някой от основните характеристики на този продукт, това ще ви улесни много при търсенето.

Течност за чистачки: Как да изберете подходящата?

Източник снимка: nag.bg

Основни видове течности според консистенцията

Най-общо казано, в момента видовете, които се предлагат са основно три: концентрат, класическа течност и течност във вид на таблетки за разтваряне във вода.

Концентрат - Този вид течност, както и сами се досещате трябва да се разтвори в определено съотношение с вода преди да се използва. Плюсът на концентрата е, че една доза се разтваря във вода, а останалата част от течността може да се прибере и да се използва отново. Минусът е, че ако искате препаратът наистина да ви върши работа трябва спазвате стриктно указанията на производителя относно съотношението за разреждане.

Готова класическа течност - Този вид се предлага в бутилки и е готова за употреба. Напълно логично това е течност, която най-често се предпочита от потребителите. Тя е удобна за използване (доливане), достъпна като цена и можете да я долеете буквално на паркинга пред магазина, от който сте я купили.

Разтворими таблетки - Този вид течност за почистване на предното стъкло на автомобила не е толкова познат или популярен, но си има своите предимства. Както подсказва името му, това е твърд продукт, който също като концентрата трябва да се разтвори предварително във вода, преди да се използва.

Според сезона

На пазара се предлагат както течности, които могат да се използват целогодишно, така и такива, които са предназначени специално за лятото или специално за зимата.

Многосезонна течност - Въпреки, че може да се използва през всички сезони, нашият съвет е помислите много внимателно, преди да закупите и използвате тази течност за вашите чистачки. Казваме го, не защото течността е с по-ниско качество, а просто защото ако живеете в район, в който зимата е наистина студена, целогодишната течност няма да ви свърши голяма работа.

Лятна течност - Тази течност за чистачки е разработена за ефективно отстраняване на насекоми и мръсотия, които обикновено полепват по предното стъкло при шофиране през лятото.

Зимна течност - Зимният почистващ продукт е специално разработен да може да се справи с ниските зимни температури. Ако трябва да сме малко по-конкретни, обикновено в зимната течност за чистачки има добавени продукти против замръзване като метанол или етиленгликол.

Как да долеете течност за чистачки?

Ако сте направили своя избор и сте готови да напълните резервоара на чистачките с течност, първо трябва да изключите двигателя на превозното средство. След това да вдигнете капака и да откриете резервоара за течността. 

Откриете ли го, просто развийте капачката и проверете нивото на течността, която е останала там. Ако нивото е паднало под минималното, тогава трябва да долеете.

Течност за чистачки: Как да изберете подходящата?

Източник снимка: nag.bg

За да го направите използвайте фуния, която да поставите в отвора на резервоара и с нейна помощ долейте течност за чистачки така, че нивото ѝ достигне до маркировката “max”. След това затворете резервоара с капачката, почистете около резервоара с чиста кърпа и сте готови.

В случай, че трябва да смените лятната течност със зимна е добре или да изчакате и да използвате лятната течност изцяло или ако това не е вариант да оставите смяната на професионалистите от сервиза, който най-често посещавате.

Казваме това, тъй като при смяната на една сезонна течност с друга трябва да се следват определени процедури, а сервизните служители могат да се справят най-бързо и най-безпроблемно.