Съвети за ефективно ползване на въглени за наргиле

Има множество важни условия, които е необходимо да си осигурите за добър вкус с наргилето. Освен качествен тютюн и добро наргиле, трябва да помислите и за правилното затопляне на продукта с въглени.

Именно правилното боравене с качествени въглени е едно от най-важните условия за доброто прекарване с наргилето. Ако не затопляте тютюна правилно и не използвате добри въглени, няма да постигнете така желания добър вкус.

За да сте сигурни, че подхождате правилно към процеса по затопляне на въглените, съблюдавайте следните съвети:

Естествени или изкуствени въглени

Един от първите избори, които трябва да направите, е да се спрете на вид въглени за затопляне. Има множество различни опции, като те главно се делят на естествени и изкуствени въглени. В повечето случаи е по-добре да заложите на естествените въглени. Те обикновено се правят от пресовани кокосови черупки. Не само са ефективни в нагряването, но и отделят приятен аромат. Може да намерите голямо разнообразие от въглени за наргиле на отлични цени на сайта nargile.bg. При използването на естествени въглени пък се нуждаете от котлон за загряването им.

Избор на котлон за загряване на въглени

Котлоните за загряване на въглени за наргиле биват два вида: електрически и газови. И двата вида вършат работа достатъчно добре, стига да внимавате при използването им. Електрическите котлони са изключително удобни за домашно ползване, защото не е необходимо да се притеснявате от достъп до ел. мрежа. Газовите котлони пък са подходящи за загряване на въглените ако обичате да ползвате наргиле навън сред природата, например докато сте на излет.

Какво да имате предвид при загряването на въглените?

Най-важното нещо е да прецените кога въглените са добре загрети. Добра визуална индикация за това е да светят от топлина, без да имат останала черна част по своята външна повърхност. Тогава може да ги махнете от котлона и да ги сложите на купата на наргилето.

красиво наргиле

След това трябва да ги оставите да отделят топлина за поне 5 минути. Това е времето, което е необходимо да загреят тютюна до състояние за отделяне на богат дим. След това обърнете внимание на вкуса на тютюна, както и на миризмата му. Така може да усетите признаците на изгаряне на тютюна. При първите индикации за промяна трябва да преместите въглените върху друга част от повърхността на купата, така че да се получи равномерно разпределение на топлината и да се избегне загарянето. Освен вкуса, може да се ориентирате и по това дали от купата се издига дим. Ако това е така, може да махнете въглените за известно време и да прочистите маркуча преди да започнете загряването на тютюн отново.

Какво да не правите с въглените?

Една от най-често допусканите грешки е поставянето на въглените в центъра на купата още в самото начало на сесията с наргилето. Това е проблем, защото по този начин въглените отдават твърде много топлина на цялото количество тютюн за твърде кратко време. Така тютюна може да прегори и да развали вкуса на дима. Най-добре е да поставите въглените в края на купата, за да може по този начин топлината да се отдава по-бавно и равномерно на тютюна.

Когато въглените започнат да се охлаждат, те се свиват до много малък размер. Не чакайте твърде много за да ги замените с нови въглени. Ако се забавите, температурата на загряване се сменя, което пък води до разлики във вкуса. Ако добавите нови въглени, може да ги преразпределите заедно със старите по по-оптимален начин.

Уверете се, че купата на наргилето е добре изолирана с фолио, както и че наргилето е поставено на стабилна повърхност. Бъдете внимателни с нагорещените въглени и ги дръжте далеч от лесно запалими повърхности.

Правилното нагряване на въглени и оптималното им ползване след това са важни условия за добър вкус на наргилето. Сега, когато вече знаете как да действате по отношение на този аспект, може по-лесно да приготвяте наргилето си за действие.