Ски съоръженията в Банско са най-модерните на Балканския полуостров 

Белите писти на Банско са предпочитани от родните любители на зимните спортове, но и от чужденците. Курортът разполага с уникални природни дадености, с отлични условия за туризъм и има   ултрамодерни хотелски комплекси за отдих. Банско не отстъпва на световните зимни дестинации в Швейцария, Италия и Австрия, а ски съоръженията на Пирин планина са най-модерните на Балканския полуостров.   

 Ски съоръженията в Банско са най-модерните на Балканския полуостров

Къде да отседнем в Банско?

Гостите на българския курорт могат да си закупят лифт карти дори от хотела, без да губят ценно време и да се редят на опашки пред касите. Комплексът Лъки Банско СПА & Релакс предлага закупуването на стандартни и ВИП лифт карти Банско директно от рецепцията, без допълнителни такси и надценка на цената. 

 Ски съоръженията в Банско са най-модерните на Балканския полуостров

Ултрамодерният apartхотел се намира само на 450 метра от центъра на курортния град, а отседналите в него могат да използват транспорт от и до ски пистите. Автобуси има на всеки 15 минути до първата станция на лифта, на половин час до ски пистите и до самия ски център на Банско. 

На разположение на посетителите на хотела е гардероб с всичко необходимо на скиорите и сноубордистите за снежните писти. Разполагащите със собствено оборудване могат да ползват двата безплатни ски гардероба със система за изсушаване на ски обувките. 

Отлични условия за ски и сноуборд

Пистите на Банско са подходящи както за опитните скиори, така и за начинаещите. Общо 75-километровата им дължина е съобразена с масовия туризъм. По тази причина 35 на сто от пистите са пригодени за начинаещи. Скиорите, които са средно ниво, имат  40%   от зоната, а професионалните спускачи разполагат с достатъчно сериозно трасе, което е около една четвърт от всички писти в курорта. 

Сезонът се открива още през декември и до март-април времето е подходящо за каране на ски, моторни шейни и сноуборд. Пирин планин има алпийски характеристики, които позволяват на феновете на снежните спортове да се радват дълго време на естествено натрупан сняг. Ски зоните се обработват с модерна техника, на разположени са 230 машини за изкуствен сняг, за да може при необходимост да поддържат необходимата снежност на  белите склонове. 

 Ски съоръженията в Банско са най-модерните на Балканския полуостров

Функционират ски училища като се предлагат индивидуални и групови обучения, специализирани занимания с най-малките скиори и сноубордисти. За улеснение на туристите мобилно приложение дава актуална информация за настоящото състояние на пистите, разположени са онлайн камери и т.н.

 Ски съоръженията в Банско са най-модерните на Балканския полуостров

През ски сезона на разположение на туристите са обезопасени и удобни лифтове. “Гондолата” е кабинковото съоръжение, но  освен него функционират 6, 4 и 2 седалкови лифта, също така влекове за деца, както и тип котва. Дължината на ски лифтовете на Банско е общо 22 километра, от които седалковите са 13,2 километра, влековете - 2,4 километра, а кабинковият лифт покрива малко над 6 километра. 

Развлечения в любимия курорт, забележителности в региона 

Популярността на курорта Банско се дължи на разнообразието от активности, които предлага на своите гости целогодишно. Отседналите в апартхотела Лъки Банско се радват на ултрамодерен СПА център с аква зони, терапии и процедури. Комплексът предлага изискан лукс и удобство за пълноценна семейна почивки, тиймбилдинг или участие в някои от лечебно-възстановителни курсове за детокс и отслабване, които организира. 

Освен това се провеждат екскурзии и туристически обиколки на културно-историческите забележителности в района. Практикуването на зимни спортове туристите могат да съчетаят с посещение на  традиционните фестивали и събития в Банско, да се запознаят със съхранените традиции, да посетят близките населени места като Разлог и Добринище, да вкусят от кулинарните специалитети на региона, да разгледат музеите и местните храмове. 

Край Банско са някои от уникалните природни забележителности като Байкушевата мура, втория по височина връх у нас Вихрен, езерата Муратово, Окото и много други. През зимния сезон градът е домакин на редица национални и международни състезания.

Снимки: Лъки Банско