Правилно осветление в хола: съвети за избор и препоръки

Дневната е специално помещение във всеки дом. От една страна трябва да е домашно за цялото семейство. От друга страна, за да се изпълнят "презентационните" цели при приемане на гости. Решаването на двата проблема в една стая е трудно. Но можете: с помощта на подходящо осветление, от основно до декоративно. За да ви улесним да разберете този въпрос, ще ви разкажем подробно как да изберете лампи за хола!

Какви видове осветление за хола има?
Гамата от видове лампи, които се използват в хола, е огромна. Но най-популярни са следните сортове:

Полилеи. Най-традиционният вариант, подходящ за 90% от случаите. Тези лампи са окачени и надземни. Последните са оптимални в помещения с височина на тавана до 220 см и за модерни стилове на декорация. И ако размерът на стаята е изключителен, тогава можете да изберете полилей с много нюанси и дълго окачване.

Прожектори. Миниатюрните лампи са универсални, не е трудно да се впишат в осветлението на хола с всякакъв размер и дизайн. Предлагат се в три вида: вдлъбнати (за окачени тавани), надземни, на крака с регулируема посока на светлината (т.нар. спотове). Всички точкови модели могат да играят различни роли.

Стенните лампи. Те са разделени на две групи: на конзола или монтирани директно към стената. Изборът на аплици в случая е въпрос на дизайн, а не на функционалност. Но естеството на светлинния лъч е важно от гледна точка на практичност. За всекидневна едва ли е необходимо оборудване с насочена светлина - в залите от аплика дифузният поток е по-търсен.


Подови лампи. Ако искате да знаете как да изберете лампи за хол с най-ефектен външен вид, тогава подовите модели са може би най-очевидният отговор. Винаги привличат вниманието! В същото време можете да намерите функционална или декоративна подова лампа, с насочена, дифузна и отразена светлина, с настройки, рафтове и др.


Настолна лампа. Преди да закупите това оборудване, трябва да вземете решение за неговата цел. Ако стаята ви е оборудвана с мини кабинет с бюро, тогава настолната лампа трябва да има насочена светлина, затворен таван и регулиране на позицията, яркостта и цвета. Ако лампата стои на пиедестал близо до диван или масичка за кафе, тогава основното е стилът.

LED ленти. Лентите, събрани от десетки диоди, монтирани в тесни кутии, са предназначени за периферно осветление - по стени, тавани и мебели. Можете да закупите готова LED лента (тя е по-надеждна и по-лесна) или можете да я сглобите сами от отделни компоненти (по-удобно е да регулирате дължината към конкретно място за инсталиране).